Acem pilavı nasıl yapılır?
Acem pilavı, geleneksel Türk mutfağında yer alan ve etli pilav türlerinden biridir. Adını, Osmanlı İmparatorluğu'nun 16. yüzyılda fethettiği Acem (İran) mutfağından alır. Genellikle düğün, bayram ve özel günlerde yapılan bu pilav, zengin malzemeleri ve lezzetli aromalarıyla öne çıkar.

İşte kolay anlaşılır bir Acem Pilavı tarifi:
Malzemeler:
- 2 su bardağı pirinç
- 250 gram kuşbaşı dana eti
- 2 adet havuç
- 1 adet kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 su bardağı sıcak su
- Tuz, karabiber, yenibahar
- Üzeri için:
- 1 çay bardağı çiğ badem
- 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tutam maydanoz
Yapılışı:
- Pirinci yıkamadan bir kaba alın, üstüne bolca tuz serpin ve üzerini çıkacak kadar ılık su ekleyin. 30 dakika boyunca kabarması için bekletin.
- Teflon bir tencereyi ısıtın ve kuşbaşı etleri ekleyin. Etler suyunu çekip kavurulana kadar ara ara karıştırın.
- Etler suyunu çektikten sonra 1 yemek kaşığı tereyağı ve tuzu ekleyip karıştırın.
- Soğanları yarım ay şeklinde ince ince doğrayın. Havuçları soyup kibrit çöpü gibi doğrayın.
- Ayrı bir pilav tenceresine 1 yemek kaşığı tereyağı ve 3 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip soğanları pembeleşene kadar kavurun. Havuçları ekleyip kavurun.
- Kabarmış pirinçleri süzün, bol suyla yıkayın ve tuz, karabiber ve yenibaharı ekleyin. 3 su bardağı sıcak su ilave edin.
- Karışım kaynamaya başladığında kapağını kapatın ve pirinçler suyu çekene kadar 10 dakika pişirin.
- Bademleri sıcak suya ekleyip kabuklarını soyun. Tavada sıvı yağla bademleri ve fıstıkları kavurun.
- Pişen pilavı bir kağıt havluyla örtüp 10 dakika demlendirin.
- Pilavı servis tabağına alın, üstüne etleri gezdirin. Üzerine kavurduğunuz badem ve fıstıkları serpiştirin.
- İnce doğranmış maydanozla süsleyerek sıcak servis edin.
Afiyet olsun!
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.