Evde Beyti Nasıl Yapılır? Püf Noktası

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Türk mutfağı eşsiz lezzetleri ile dünya markası haline gelmiştir. Dünyanın herhangi bir ülkesinde mutlaka Türk mutfağına ait lezzetlerin tüketilebileceği lokasyonlar yer alır. Millet olarak hamur işi ürünlerini severek tükettiğimiz su götürmez bir gerçektir. Öte yandan et tüketimi de ülkemizde sevilerek gerçekleştirilmektedir.

Bu iki lezzeti bir araya getiren beyti, hoş görüntüsünün yanı sıra eşsiz lezzetiyle de herkesi kendine hayran bırakmaktadır. Dışarıda yapılan beytiler birçok kişi tarafından sevilerek tüketilir. Peki siz de evinizde beyti yaparak sevdikleriniz ile birlikte tüketmek istemez misiniz? İşte kolayca hazırlayabileceğiniz beyti tarifi!

Evde Beyti Nasıl Yapılır? Püf Noktası - Resim : 1

EVDE BEYTİ HAZIRLAMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER

Pratik bir şekilde beyti hazırlayarak akşam yemeklerinizde sofralarınız şenlendirebilirsiniz. Kendiniz ve aileniz için lezzeti hazırlamayı tercih edebileceğiniz gibi misafirlerini akşam yemeğinde ağırlamak için de beyti hazırlığına başlayabilirsiniz. Evde beyti yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde listelenmektedir;

  • 1 kg kuzu kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 adet yufka
  • 3 adet patlıcan

Beytinin ara sosu için gerekli olan malzemeler;

  • 1 şişe maden suyu
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı

Beytinin domates sosu için gerekli olan malzemeler;

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı acı biber salçası
  • 1 su bardağı rendelenmiş domates
  • 1 su bardağı domates suyu
  • 2 diş rendelenmiş sarımsak

EVDE BEYTİ NASIL HAZIRLANIR?

Evde beyti yapmak için ilk olarak kıymanın bir kap içerisine alınması gerekir. Kıymanın üzerine soğan, tuz ve baharatlar eklendikten sonra on beş dakika boyunca yoğrulmalıdır. Köfte harcı hazırlandıktan sonra üzeri kapatılarak, buzdolabında beklemeye alınır.

Patlıcanlar yıkandıktan sonra boyuna ince ince dilimlenmeli ve her iki tarafı yağlandıktan sonra tost makinesinin ızgarasında kızartılmalıdır. Sos hazırlığı için maden suyu ve zeytinyağı karıştırılmalıdır. Ardından yufkalardan biri tezgaha serilir ve üzerine bir fırça yardımı ile hazırlanan sos sürülür. Yufka üç kenarından, üç parmak genişliğinde ortaya doğru katlanır ve katlanan bölümler yağlanır. Patlıcanlar ise katlanan kısmın kenarından dik olacak şekilde yan yana dizilir. (piyano tuşları gibi) Patlıcanların üzerine hazırlanan kıymadan uzun bir rulo, ortalama iki parmak genişliğinde yapılır ve yerleştirilir.

Hazırlanan bütün rulolar üç parmak yüksekliğinde olacak şekilde dilimlenir. Kalan iki yufka da yanı şekilde hazırlanır. Hazırlanan dilimler bir borcama ya da fırın kabına yerleştirilir. Alt kısma ilk olarak yağlı kağıt serilir. Tüm rulolar yağlı kağıdın üzerine yerleştirildikten sonra üzerine iki, üç yemek kaşığı zeytinyağı gezdirilir. Ardından 190 derecede fırına verilir. Yufkalar kızarana kadar pişirme işlemine devam edilir.

Beytinin sosu için bir tencerenin içerisinde tereyağı eritilir. Üzerine sos için gerekli malzemeler (sarımsak hariç) eklenir ve on dakika pişirilir. Sarımsaklar bu aşamada sosa ilave edilir. Sos hazırlandıktan sonra fırından çıkartılan beytinin üzerine, tüm boşlukları dolduracak şekilde dökülür. Son olarak on dakika daha fırına verilir ve çırpılmış süzme yoğurt eşliğinde servis edilir.

EVDE BEYTİ HAZIRLAMANIN PÜF NOKTALARI

Beyti için hamur hazırlanırken ılık su kullanımı, özellikle kış aylarında mayalanma süresini azaltacaktır. Bu sayede daha kısa sürede beyti hazırlığı tamamlanabilir. Bunun yanı sıra evde beyti yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer püf noktası ise fırında pişirilme süresidir. Fırının özelliklerine göre yufkaların kızarma süresi değişiklik gösterebilir. Bu nedenle pişirme aşamasının kontrollü yapılmasında fayda olacaktır.