Organik ve doğal!
Hayatımızın önemli bir noktasına yerleştirdiğimiz ORGANİK ve DOĞAL kavramları özellikle son yıllarda moda oldu. Süper marketlerde ve organik marketlerde sıkça karşımıza çıkan, sosyal medya hesaplarında satışları yapılan gıdaları hemen hemen her gün görüyoruz ve tüketiyoruz.
Peki gerçekten de satın aldığımız her gün reklamlarını izlediğimiz bu ürünler doğal ve organik mi ? Yüzlerce hatta binlerce Türk Lirası ödeme yaptığımız ürünleri isterseniz hep beraber masaya yatıralım.
* Organik Bal
* Organik Buğday
* Organik Mısır
* Organik Ekmek
* Organik Süt
* Organik Yumurta
* Organik Tavuk
* Organik Fasulye
* Organik Nohut
* Organik Mantar
* Organik Tereyağı
* Organik Meyve Suyu
* Organik Un
* Organik Çay
* Organik Şeker
* Organik Sirke
* Organik Diş Macunu
* Organik Diş Fırçası
* Organik Tatlı ve dahası.
Peki bir ürünlerin organik ve doğal olabilmesi için ne gibi kriterleri taşıyor olması gerekiyor. Mesela bir mısırın organik olması için hava koşulları, sulama, tohum, gübreleme gibi faktörler çok önemli. Kocaeli sanayi kenti, bu kentte yetiştirilen ürünler sizce doğal veya organik mi ? Örneğin organik yumurta, bir yumurtanın organik olabilmesi için tavuğun da organik olması gerekiyor. Yemlerinin organik, içme sularının doğal, yaşadığı ortamın bol oksijenli olması gerekiyor.
Her ürüne doğal ve organik demek yanlış olacağı gibi, bu ürünlere organik ve doğal etiketleri ile piyasaya satışa çıkarmakta bir o kadar yanlış. Normalde 150-TL’ ye satılan çaylara, organik ibaresi koyup 300-TL’ye satışa çıkarmak çokta etik değil.
Bir gıdanın organik ve doğal ürün olabilmesi için, hormonlu, koruyucu içerikli, renklendirici olan hiçbir yapay maddeyi içermemesi gerekir. Ürün yetiştirilirken doğal gübre kullanılmalıdır.
Organik gıdalara organik tarım ile sahip olabiliriz. Organik tarım ise kimyasal gübreler, pestisitler ve genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) kullanılmadan yapılan bir tarım yöntemidir.
Gıdaların üretiminde gerekli kontrollerin yapılması ve organik gıda olarak satılması için sertifikası olması gerekir. Gelecek nesillere daha güzel daha yaşanılası bir dünya bırakmak için doğal ürünler tüketmeye özen göstermeliyiz. Dünyanın katmanlarına zarar verebilecek kimyasalları kullanmadan üretilen gıdalara sahip olmak için daha bilinçli bir tüketici olmaya çaba sarf etmeliyiz.