Yağ Bezesini Hangi Doktor Alır?

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Halk arasında yağ bezesi olarak bilinen yapılar, tıp literatüründe lipom olarak anılmaktadır. Bu yapılar genel olarak yetişkin bireylerde daha sık meydana gelmektedir. Vücudun farklı bölgelerinde ve farklı boyutlarda meydana gelebilen yağ bezeleri genel olarak zararsız olsa da bazı durumda kötü huylu olabilir ve sağlığı tehdit edebilir.

Birçok kişi vücudunda meydana gelen yağ bezelerini iğne gibi sivri uçlu nesneler kullanarak boşaltmaya çalışır. Ancak yapılan bu müdahale tamamen yanlıştır. Bu işlemler ile yağ bezelerinin olduğu bölgenin enfeksiyon kapmasına sebebiyet verilir. Bu da durumun daha ciddi boyutlara ulaşmasına neden olur. Yağ bezeleri boyut ve bulunduğu bölge itibari ile estetik açıdan da insanları rahatsız edebilir. Bu gibi durumlarda da uzman hekimlere başvurularak, yağ bezelerinin aldırılması mümkündür.

Yağ Bezesini Hangi Doktor Alır? - Resim : 1

YAĞ BEZESİ TÜRLERİ

Yağ bezeleri genel olarak vücutta üç farklı şekilde yer alır. Bunlardan ilki yağ kistleridir. Yağ kistleri, genel olarak kafa derisinde bulunur ve akışkan bir yapıya sahiptir. Bu yağ kistlerinin üzeri ise ince bir deri katmanı ile örtülüdür. İyi huylu yağ doku tümörleri, boyun ve sırt bölgesinde yer alır. Bu bezeler genel olarak sert bir yapıya sahiptir ve içerisinde bulunan yağ kitleleri açık sarı bir renge sahiptir. Aynı zamanda diğer kist yapıları gibi büyüyebilme eğilimine de sahiptir. Bu nedenle iyi huylu yağ doku tümörlerinin de cerrahi operasyon ile alınması gerekebilir. Kötü huylu yağ bezeleri ise deri altında bulunan yağ dokusunun kanserleşmesi durumunda meydana gelir. Tıpta liposarkam olarak adlandırılan bu yağ bezeleri, sarı ve gri arası bir renge sahiptir. Diğer yağ bezelerine göre daha yumuşak bir yapıya sahip olan yağ bezelerinin görülme olasılığı ise oldukça nadirdir.

YAĞ BEZESİ BELİRTİLERİ

Yağ bezelerinin en belirgin özelliği arasında bulunduğu noktada meydana gelen şişkinliklerdir. Bu şişkinlikler zaman içerisinde büyür ve daha belirgin bir hal alır. Genel olarak yağ bezelerinin büyüklüğü ise toplu iğnenin başı kadardır. Özellikle sırt ve boyun bölgesinde gelişirler. Bu yağ bezelerinin çapları büyük ve oldukça derindir.

Yüz bölgesinde de meydana gelen yağ bezeleri genel olarak göz altında ya da göz kapağında oluşur. Bu bezeler, sarı ya da beyaz bir renge sahiptir. Üzerinde bulunan deri tabakası ise oldukça ince bir yapıya sahiptir. Bu nedenle de derinin altında kalan yağ kitlesi rahatlıkla görülebilir. Vücudun farklı bölgelerinde meydana gelen yağ bezeleri ise bu yapılardan biraz daha farklıdır. Derinin alt katmanlarında yer alan bu yapıların, yağ tabakası dışarıdan görülmez. Bu yağ bezeleri sadece meydana getirdikleri şişkinlik ile fark edilebilir. Ancak bu yağ bezelerinin darbe alması durumunda iltihap oluşumları meydana gelebilir. Bu da bezelerin kötü huylu olabileceğini düşündüren bir durumdur.

YAĞ BEZESİ İÇİN HANGİ DOKTORA GİDİLMELİDİR?

Yağ bezesi oluşumları birçok kişide meydana gelir. Bunlar her ne kadar zararsız olsa da yine de tedbir amacı ile uzman hekimlere gösterilmelidir. Yağ bezesi olan kişilerin, sağlık kuruluşlarının dermatoloji ya da genel cerrahi bölümlerinden randevu alması gerekir. Uzman hekimlerin genel kontrolünün ardından şüpheli bir durum fark etmesi halinde, yağ bezelerinden biyopsi alınması gerekebilir. Yapılan bu tetkikler ile bezelerin iyi huylu ya da kötü huylu olduğu tespit edilebilir.