Arkeologlar, İran’da bulunan ve binlerce yıl öncesine dayanan tuz madeni hakkında yeni bulgulara ulaştı. Yapılan son araştırmalara göre, bu madenin ilk kullanıcıları, yaklaşık dört bin yıl önce yaşadı Kuzeybatı İran’daki Chehrābād tuz madeni, Ahameniş İmparatorluğu dönemine ait tuz işçilerini günümüze kadar koruyarak şaşırtıcı bir şekilde bozulmamış halde muhafaza etmişti. Yeni çalışma, bu bölgedeki insan yerleşimlerinin çok daha eski olduğunu gösteriyor.
KESİN KANIT HALA YOK
Araştırmacılar, madenin yakınındaki kazı alanlarında yapılan çalışmalar sonucunda, madenin kullanımının M.Ö. 4 bin-5 bin yıllarına kadar geri gidebileceğini belirledi. Ancak bu tarih öncesi toplulukların tuz madenini nasıl kullandığına dair kesin kanıtlar hala bulunamadı. Araştırma ekibi, bu erken dönem topluluklarının madeni yüzeydeki tuzu toplamak yerine farklı bir yöntemle mi kullandığını, yoksa bu değerli kaynağın yönetim ve organizasyon eksikliği nedeniyle mi tam anlamıyla işlenmediğini araştırıyor. Çalışma, İran’ın Zanjan eyaletindeki Chehrābād tuz madeninin tarihini daha da geriye götürerek, madenin sadece Ahameniş İmparatorluğu değil, ondan çok önceki dönemler için de önemli bir ekonomik kaynak olduğunu ortaya koyuyor.
MADENDEKİ “TUZADAMLAR”
Ayrıca, arkeologlar tarafından keşfedilen “Tuzadamlar” olarak adlandırılan sekiz mumya, bu madende meydana gelen bir göçük sonucu ölen madencilerin cesetleridir. Bu cesetler, Ahameniş İmparatorluğu dönemine (M.Ö. 550-330) tarihleniyor. Göçük altında kalarak hayatını kaybeden madencilerin bedenleri, tuzun nemi emici (higroskopik) etkisiyle doğal olarak mumyalanmış ve bu sayede binlerce yıl boyunca bozulmadan kalmıştır. Bu cesetler, ölüm anlarındaki korku dolu ifadeleriyle adeta “zombi” gibi görünüyor, bu da onları arkeolojik açıdan son derece önemli kılıyor.