Tenis, bireysel bir spor olsa da, tenis turnuvaları birçok kişinin bir araya gelip bu sporu yapması için harika bir fırsattır.
Öncelikle, turnuvalar oyuncuların kendilerini geliştirmesi için ideal bir ortam sunar.
Antrenman sırasında öğrenilen beceriler ve stratejiler, bir turnuva sırasında uygulanarak gerçek hayatta kullanılabilir hale gelir.
Aynı zamanda, turnuvalar oyuncuların oyun becerilerini sınayarak hangi alanlarda geliştiklerini ve gelişmeleri gerektiğini de anlamalarına yardımcı olur.
Bunlara ek olarak antrenmanlarda genellikle aynı toplara vuruyorsunuz ancak maçlarda farklı oyunculardan farklı toplar geliyor bu gelen toplara uyum sağlamak veya uyum sağlamaya çalışmak oyununuza katkı sağlamış oluyor.
Yüksek, kısa, spin, slice, hızlı, yavaş gelen toplara ne yapmanız gerektiğini maçlarda tecrübe ederek oyun kalitenizi çok daha yukarı seviyeye çekebilirsiniz.
Tenis turnuvaları ayrıca, oyuncuların birbirleriyle sosyalleşmesine ve arkadaşlık kurmasına da olanak tanır.
Turnuvalar, tenis topluluğunun bir parçası olmak için harika bir fırsattır.
Tenis topluluğuna dahil olan oyuncular, tenis hakkında konuşabilecekleri insanlarla tanışırlar ve birbirleri için bir destek sistemi oluştururlar.
Turnuvalarda tanıştığınız arkadaşlarınızla farklı zamanlarda farklı yerlerde antrenman ve maç yapma fırsatı bularak oyununuzu geliştirdiğiniz gibi diğer turnuvalarda double partneri edinmiş olursunuz.
Ayrıca, turnuvalara katılmak, tenis oynamanın yanı sıra, fiziksel ve zihinsel sağlık açısından da birçok fayda sağlar.
Tenis, genel sağlık durumunu ve fitness seviyesini artırmaya yardımcı olurken, turnuvalarda oynamak da oyuncuların stresle başa çıkmayı öğrenmesine ve zihinsel sağlık için gereken becerileri geliştirmesine yardımcı olur.
KÜÇÜK SPORCULAR İÇİN BAŞLANGIÇ
Tenis branşında turnuvalara başlangıç bir sporcu için antrenman planlaması kadar önemlidir. Ülkemizde performans sporcuları için 8 yaştan itibaren federasyonun plan ve programı dahilinde turnuvalar düzenlenmektedir.
Peki bir sporcu turnuvalara kaç yaşında katılmalı ?
Aslında bu sorunun cevabı her sporcuya göre farklı olmakla beraber, sporcunun gelişimine göre antrenörü tarafından titizlikle incelenerek doğru zamanda (Sporcunun hazır bulunuşluğuna teknik,taktik,kondisyon ve mental durumu) göz önüne alınarak karar verilmesi gereken bir durum.
Başlangıç yani 8-9-10 yaş turnuvalarında herhangi bir puan sistemi olmadığından sporcunun gelişiminin gözlemlenmesi ve sporcunun gelişimine doğru katkı sağlaması için antrenörünün değerlendirmesi sonucu karar verilip netleştirilmesi gerekir.
8-9-10 yaş turnuvasında sporcuların kendi yaşlarından 1 yaş büyük kategorisinde oynama hakları vardır.
Örnek verecek olursak 2016 doğumlu bir sporcu 8 yaş kategorisinde oynayabildiği gibi 9 yaş kategorisinde de turnuvaya katılabilir.
Aynı şekilde 2015li bir sporcu 9 yaş kategorisinde katıldığı gibi 10 yaş kategorisinde de turnuvaya katılma hakkına sahiptir.
Bu karar antrenör tarafından sporcusunun gelişim durumu (teknik, taktik,kondisyon ve mental) göz önünde bulundurularak verilmesi gereken bir karardır.
Maalesef ki sporcu velilerinin çocuklarını arkadaşlarıyla mukayese ederek antrenöre baskı yapması sonucu sporcular kendi gelişimleri doğrultusunda değil ebeveyn baskısıyla yanlış yönlendirilerek erken ve zor turnuvalara katılmasıyla gelişimleri geriye ket vurmaktadır ve bu baskı ve stresi kaldıramayan küçük sporcularımız 12-14 yaşlarına geldiğinde asıl puan toplayacakları, ulusal ve uluslar arası platformlarda mücadele edip klasmanda yer edinecekleri zaman tenisten uzaklaşmaya başlıyorlar.
Hal bu ki küçük yaşta yani 8-9-10 hatta 12 yaşlarında sporcular yenme yenilme odaklı değil de sadece kendi gelişimlerini merkeze koyarak çalışmalarını sürdürebilse asıl spor yaşantılarının başlaması gereken 14-16 yaşlarında gelişimini tamamlamış daha özgüvenli ve yaptıkları spordan keyif alan başarıyı ve başarısızlığı doğru değerlendirebilen sporcular olacaklardır.
Daha önceki yazılarımızda belirttiğimiz gibi velilerin üzerine düşen çocukları için doğru kulüp, doğru antrenör eşleştirmesini sağladıktan sonra kulüplerine güven duyarak sadece destek olmaları gerekir.
Bu sayede çocuklar yaptıkları spordan keyif alarak daha yaratıcı ve daha başarılı olabilirler.
Tabii ki bu konuda da en önemli iş antrenör ve kulüplere düşüyor.
Velilere ve sporculara bu yolda defalarca tecrübe edindiklerini örneklerle gösterip onlara verdikleri güvenle iyi bir yönlendirme yaparak bu konuyu aşmaları gerekmektedir.
Her sporcunun şampiyon olamayacağı ama emek vererek yaptığı bu spordan mutlaka hayatı boyunca ona pozitif şeyler katacak birikimler kazanacağı belirtilmelidir.
YORUMLAR