Narsisizm kuramları nelerdir? Freud'dan Millon'a narsisizmin tarifi

Narsisizm, psikolojinin farklı alanlarında araştırılan ve tartışılan bir konu olmaya devam etmektedir. Farklı kuramcılar, narsisizmi farklı açılardan ele almıştır. İşte kendi teorilerini geliştiren önemli psikologlardan birkaçı...

Narsisizm kuramları nelerdir? Freud'dan Millon'a narsisizmin tarifi

Narsisizm, bir kişinin aşırı öz sevgi, kendine odaklanma, başkalarını aşağılama, empati eksikliği ve aşırı özgüven gibi özelliklerle karakterize edilen bir kişilik özelliğidir. Bu konuda çalışan ve narsisizmi anlamaya çalışan birçok ünlü psikolog ve kuramcı bulunmaktadır. İşte bazıları:

  1. Sigmund Freud: Psikanalizin kurucusu olan Freud, narsisizmi "narsistik libido" olarak adlandırmıştır. Narsisizmi, normal bir psikolojik gelişim aşaması olarak görmüş ve "öz sevgi" kavramını tanımlamıştır.

  2. Heinz Kohut: Kohut, narsisizmin temelde sağlıklı bir öz sevgi ihtiyacından kaynaklandığını ve bazı durumlarda narsisistik yaralanmanın patolojik narsisizme yol açabileceğini öne sürmüştür. "Narsisistik Kişilik Bozukluğu" kavramını geliştirenlerden biridir.

  3. Otto Kernberg: Kernberg, narsisistik kişilik bozukluğunu daha ziyade patolojik bir düşük benlik saygısı ve ilişkisel problemlerle açıklamış ve bu durumu "sınırlı narsisizm" olarak adlandırmıştır.

  4. Erich Fromm: Fromm, narsisizmi aşırı benmerkezcilik olarak görüp, insanların gerçek anlamda sağlıklı bir öz sevgiye ulaşabilmesi için toplumsal bağlantılara ihtiyaç olduğunu savunmuştur.

  5. Karen Horney: Horney, narsisizmi "kendi benliği ve başkalarının benliği arasındaki dengesizlik" olarak tanımlamıştır. Narsisistik kişilik özelliklerinin kişinin temel ihtiyaçlarının karşılanmamasından kaynaklanabileceğini öne sürmüştür.

  6. Theodore Millon: Millon, narsisizmi "aşırı özgüven" ve "başkalarının takdirini kazanma ihtiyacı" olarak tanımlamıştır. Aynı zamanda "Narsisistik Kişilik Bozukluğu"nun çeşitli alt tiplerini tanımlayan psikologlardan biridir.