Malulen Emekli Maaşları 2024! Malulen Emekli Maaşları Ne Kadar Oldu?
Emekli maaşlarının yeni ile artmasıyla birlikte gözler malulen emekli maaşlarının alacağı zam oranına çevrildi. Ödenen prim miktarına bağlı olarak değişiklik gösteren malulen emekli maaşının asgari düzeyi 2023 yılında 7.500 TL’ydi. Henüz 2024 yılında malulen emekli maaşının ne kadar olacağı ile ilgili bir açıklama yapılmadı. İleriki süreçte malulen emekli maaşı düzenlemesinin açıklanması bekleniyor.
MALUL SAYILMA ŞARTLARI NELERDİR?
Malulen emekli olmak isteyen kişilerin ilk olarak malul sayılma şartlarını karşılaması gerekir. 5510 sayılı kanunun 25. maddesi malul olarak sayılan kişileri açıkça belirtmiştir. İlgili maddeye göre malul sayılan kişiler şunlardır:
- Sigortalı çalışanın iş hayatı içinde bir hastalık ya da kaza sonucu çalışma gücünün yüzde 60’ını veya daha fazlasını kaybetmesi,
- Sigortalı çalışanın iş hayatı içinde iş kazası ya da meslek hastalığı nedeniyle çalışma gücünün yüzde 60’ını veya daha fazlasını kaybetmesi,
- Kamu çalışanı yukarıda yer alan şartları karşılamasa bile meslekte kazanma gücünü kaybetmesi sonucu görevini yapamaması durumunda gerçekleşir.
MALULEN EMEKLİ OLMANIN ŞARTLARI NELERDİR?
Sigortalı çalışanların hastalık, kaza, meslek hastalığı ya da iş kazası gibi nedenlerle çalışma gücünün belirli bir bölümünü yitirmesi malulen emekliliğin önünü açar. Kamu çalışanları için şartlar diğer sigortalı çalışanlardan biraz daha değişiktir. Kamu işlevini yerine getiremeyen çalışanlar bu hastalık ve kazalara sahip olmasa bile başvuru yapabilir. Malulen emekli olmanın şartları:
- Çalışma gücünde en az yüzde 60 oranında bir kayıp olduğunun tespit edilmesi,
- Kamu çalışanları için çalışma gücünün ez yüzde 60 oranında kayıp olması ya da kamu görevini yerine getiremeyecek bir durumda olması,
- Çalışanın en az 10 yıllık sigortalılık süresi tamamlamış olması,
- Çalışanın en az 1800 gün prim ödemesini tamamlamış olması,
- Sigortalı olarak çalışmaya başladıktan sonra çalışma gücünün ya da meslekte kazanma gücünün önüne geçen hastalık ve kazaların ortaya çıkması şeklindedir.
MALULİYET DURUMU NASIL TESPİT EDİLİR?
Malulen emekli olmak isteyen kişilerin yazılı olarak Sosyal Güvenlik İl ya da Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlükleri’ne başvuru yapmasından sonra tespit süreci başlar. Yazılı başvurunun akabinde sigortalı çalışan yetkili bir hastaneye sevk edilir. Çeşitli test ve muayene süreçlerini geçen sigortalı hakkında sağlık kurulu tarafından şartları sağlayıp sağlayamadığı ile ilgili rapor hazırlanır.
Sağlık kurulu tarafından yapılan değerlendirme neticesinde çalışma gücünün en az yüzde 60’ını kaybettiği tespit edilen kişilerin malulen emekli olma hakkı vardır. Başvurunun sonucu ilgili kurum tarafından sigortalıya iletilir. Eğer kurum tarafından sağlık kurulunun hazırladığı rapor eksik bulunursa tekrar muayene ve test işlemlerinin yapılması gerekebilir.
SAĞLIK KURULU RAPORUNA NASIL İTİRAZ EDİLİR?
Malulen emekli olmak için başvuru yapan sigortalıya sağlık kurulu tarafından çalışma gücünün yüzde 60’ını kaybetmediği yönünde sonuç verilirse itiraz hakkı doğar. Böyle bir senaryoda sigortalı, raporun Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu tarafından değerlendirilmesi için başvuru yapabilir. Bu talep yazılı bir şekilde Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ya da Sosyal Güvenlik Merkezi üzerinden gerçekleştirilir.
MALULEN EMEKLİLİK BAŞVURUSU HANGİ BELGELERİ GEREKTİRİR?
Malulen emekli olmak isteyen kişiler Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne başvuru yapmadan önce gerekli belgeleri tamamlamalıdır. Başvuru dilekçesinin yanı sıra işe giriş bildirgesi, işe giriş sağlık raporu ve işten ayrılış bildirgesi belgelere eklenmelidir. Daha sonra alınan sağlık kurulu raporu bu belgelere dahil edilir.