Lezzetli Şehriye Çorbası Tarifi ve Püf Noktası
Çorba tüketimi Türk kültüründe oldukça önemlidir. Yaz ve kış aylarında sevilerek tüketilen çorba çeşitleri, Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir. Kış aylarında sıcak sıcak tüketilen çorbalar, yemeklerin başlangıcını oluştururken aynı zamanda insanın içinin ısınmasını da sağlar. Bol limonlu ve karabiberli olacak şekilde hazırlanan şehriye çorbası da özellikle kış aylarının vazgeçilmezleri arasında yer alır.
Şehriye çorbası yaparken herkes farklı bir tarif kullanmaktadır. En yaygın kullanılan tarife göre kaynar suyun içerisine salça ilave edilir. Üzerine tel şehriye ve arpa şehriye eklenir. Yağ, tuz, karabiber ve limon suyu da ilave edildikten sonra üzerine maydanoz eklenir ve sıcak sıcak servis edilir. Şehriye çorbasını bu tarifle yaparak hem pratik hem de oldukça lezzetli bir tat elde edilmiş olur. Ancak biz size bu kez oldukça farklı bir tarif sunacağız. Bu tarife göre yapacağız şehriye çorbası ile tüm sevdikleriniz parmaklarını yiyecek…
LEZZETLİ ŞEHRİYE ÇORBASI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
Daha önce bu tarifi duymayanlar işin biraz karışık olabileceğiniz düşünebilir. Bilinen şehriye çorbası tarifinden biraz farklı olan bu tarifi uygulamak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır;
- 1 adet kuru soğan
- 1 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 su bardağı domates konservesi (püre ya da rende şeklinde)
- 1 litre sıcak su
- 1 çay bardağı tel şehriye
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
ŞEHRİYE ÇORBASININ HAZIRLANIŞI
Şehriye çorbasını hazırlamak için ilk olarak soğanın küp küp olacak şekilde doğranması gerekir. Ardında sarımsağın da doğranması ve her iki malzemenin de yağlar ile hazırlanan tencere aktarılması gerekir. Tereyağı ve zeytinyağında sarımsak ile soğan sotelenir. Soğanlar yumuşamaya başlayınca salça ve domates konservesi ilave edilir. Kısık ateşte sotelenmeye devam edilir. Ardından üzerine sıcak su ilave edilir ve tel şehriyelerde çorbanın içerisine aktarılır. Kısa bir süre karıştırdıktan sonra tencerenin kapağı kapatılır ve on ila on beş dakika pişirilir.
Tel şehriyeler piştikten sonra çorbaya tuz ve karabiber ilave edilir. Birkaç dakika daha çorbanın kısık ateşte kalması beklendikten sonra servis etmek için kaselere aktarılabilir. Kaselere aktarılan şehriye çorbasının üzerine kuru nane serpilir ve afiyetle tüketilir.
LEZZETLİ ŞEHRİYE ÇORBASI YAPMANIN PÜF NOKTALARI
Şehriye çorbası yaparken tavuk suyu ya da et suyu kullanımı tercih ederek daha lezzetli bir tat elde edebilirsiniz. Domates konservesi kullanmak istemeyenler ya da evinde olmayanlar, bunun yerine iki adet orta boy domatesi rendeleyerek çorbaya ilave edebilir. Eğer bu yöntem tercih edilecek ise domates rendesinin on dakika kadar kavrulması gerekir.
Hazırlanan şehriye çorbasını servis etmeden önce baharatlar ile kızdırılan tereyağı çorbanın üzerine dökülebilir. Bu da çorbanın farklı bir tada sahip olmasını sağlayacaktır. Öte yandan çorbanın içerisine haşlanmış bakliyat, didiklenmiş tavuk ya da küçük küpler halinde kesilmiş kök sebzeler de ilave edilebilir. Kuru nane yerine kereviz sapı ya da kereviz yaprağı da şehriye çorbasında tercih edilebilir. Bu sayede hem çorbanın besin değeri artmış olur hem de aromatik bir tat elde edilmiş olur.