Lezzetli Mücver Tarifi ve Püf Noktası

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Kabak, insan sağlığı açısından oldukça yararlı olan besin ögeleri arasında yer alır. Sağlıklı salatalar ve yemeklere tat katan kabağın şüphesiz ki en çok sevilen hali mücverdir. Annelerimizin yaptığı çıtır çıtır mücverler, sofraların en lezzetli öğünlerini oluştururdu.

Fazla yağ çekmeden, içi tam pişmiş ve çıtır çıtır mücver hazırlamak isteyenler için derlediğimiz bu tarif ile kısa sürede lezzetine doyamayacağınız mücverler hazırlayabilirsiniz. Gelen misafirlere ikram etmek için hazırlanan mücverler, akşam yemekleri için de tercih edilebilir. Özellikle akşam üstü taze demlenen çayın yanında aperatif olarak tüketilen bu lezzeti siz de hem kendiniz hem de sevdikleriniz için hazırlayabilirsiniz.

Lezzetli Mücver Tarifi ve Püf Noktası - Resim : 1

LEZZETLİ MÜCVER HAZIRLAMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER

Evinizde kısa sürede lezzetli mücverler hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır;

  • 3 – 4 adet orta boy kabak
  • 1/2 su bardağı un
  • 1/2 demet maydanoz
  • Bir tutam dereotu
  • 2 büyük dal taze soğan
  • 3 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Beyaz peynir
  • Ayçiçek yağı

MÜCVER NASIL HAZIRLANIR?

Mücver yapmak için ilk olarak kabakların yıkanması ve rendelenmesi gerekir. Ayrı bir kap içerisinde ise yumurtalar çırpılır ve üzerine un ilave edilerek çırpma işlemine devam edilir. Un ve yumurta karışımının üzerine ince ince doğranmış olan taze soğan, ince kıyılmış maydanoz ve dereotu ilave edilir. Ardından kabak rendesinin suyu sıkılır ve unlu kaseye alınır.

Karışımın üzerine az miktarda beyaz peynir ve baharatlar ilave edilir. Tüm malzemeler güzelce karışana kadar el ile yoğrulur. Tavaya az miktarda ayçiçek yağı dökülür ve mücver karışımından bir kaşık alınıp şekil verildikten sonra yağa dikkatli şekilde konulur ve kızartılır. Tüm mücver harcı bitene kadar aynı işleme devam edilir. Mücverlerin arkalı önlü kızarması için maşa kullanımı tercih edilmelidir. Kızaran mücverlerin fazla yağının alınması için ilk olarak kağıt havlunun üzerine konulması ve sonrasında servis edilmesi gerekir.

MÜCVERİN PÜF NOKTALARI

Mücver yaparken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları bulunur. İlk olarak kullanılacak olan kabakların taze olmasına özen gösterilmelidir. Rendeleme aşamasında kabakların çekirdekleri ve çok sulu kısımlarının kullanılmamasına dikkat edilmelidir. Mücver harcı hazırlanırken az miktarda un kullanılması, mücverin dağılmasına neden olur. Bu nedenle un ve yumurtanın tarifteki ölçülere göre kullanılması gerekir.

Mücver içerisinde yer alacak olan peynirin seçimi de oldukça önemlidir. Kaşar peyniri ısıysa dayanıksızdır. Bu nedenle çok kısa sürede eriyecektir. Çok yağlı beyaz peynir kullanılması ise mücverin çok yağlı olmasına neden olacaktır. Bu nedenle hafif sert lor peyniri kullanımı, mücver için en ideal seçenek olacaktır.

Mücvere şekil vermenin en pratik yolu, iki adet kaşık kullanmaktır. Bu sayede hem tam ölçüde mücver alınabilir hem de karışımdan mücver almak daha kolay olur. Mücverin yağ çekmesinin önlenmesi için ise zeytinyağı kullanımının tercih edilmesi gerekir. Bu sayede mücverler hem az yağa sahip olacak hem de ısıya daha dayanıklı bir yağ kullanımı sağlanmış olacak. Pişirilen kabakların fazla yağının süzdürülmesi için kağıt havlu üzerinde bekletilmesi ve ardından servis edilmesi gerekir. Mücver servis edilirken yanında yoğurt ya da sarımsaklı mayonez ikram edilebilir.