Lezzetli Brokoli Tarifi ve Püf Noktası

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Biyoaktif bileşenlere sahip olan brokoli, turpgiller familyasına aittir. Kronik hastalıklara karşı oldukça etkili olduğu bilinen bu sebze aynı zamanda düzenli bir şekilde tüketildiğinde birçok kanser çeşidinin de meydana gelme riskini düşürmektedir. Meme kanseri, prostat kanseri, mide kanseri, böbrek ve mesane kanseri brokolinin önleyebildiği kanser türlerinden bazılarıdır. Aynı zamanda bu yeşil sebze, belirttiğimiz kanser türlerinin tedavisinde de tercih edilmektedir.

Farklı pişirme teknikleri ile hazırlanabilen brokoli, mutlaka sofralarda yer almalıdır. Sahip olduğu yüksek vitamin ve mineral seviyesi ile genel sağlığın korunmasını ve desteklenmesini sağlar. Brokoli, bürüksel lahanası ve karnabahar gibi haşlanarak hazırlandığında vitaminlerini suya bırakır ve bu sayede insan sağlığına daha fazla katkı sağlar.

Lezzetli Brokoli Tarifi ve Püf Noktası - Resim : 1

LEZZETLİ BROKOLİ HAZIRLAMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER

Evde lezzetli ve bir o kadar sağlıklı brokoli hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde listelenmektedir;

  • 500 gram brokoli (orta boy demet)
  • 2 diş sarımsak
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1/2 adet limonun suyu

LEZZETLİ BROKOLİNİN HAZIRLANIŞI

Lezzetli brokoli hazırlamak için yapılacak olan ilk şey brokolilerin güzel bir şekilde yıkanıp, küçük parçalara ayrılmasıdır. Sap kısımlarının kalın olması halinde bu kısımlarda kesilerek eşit boyutlarda küçültülmelidir. Daha sonra bir kasenin içerisine sarımsağın rendelenmesi gerekir. Sarımsağın üzerine tuz, karabiber, zeytinyağı ve limonun suyu ilave edilir. Hazırlanan bu karışım, küçük ve eşit parçalara bölünen brokolilerin üzerine dökülür.

Kullanılacak fırın tepsisine yağlı kağıt serilir ve karışıma bulanan brokoliler birbirine değmeyecek şekilde fırın tepsisine dizilir. Hazırlanan brokoliler önceden 200 derecede ısıtılan fırına verilir. Ortalama olarak yirmi ila yirmi beş dakika pişirilir. Brokolilerin uç kısımları hafif renk almaya başlayınca kürdan ya da bıçak ucu ile pişip pişmediği kontrol edilebilir. Brokolileri tüketirken biraz diri olmasını isteyenler on beş dakika, tam pişmiş sevenler ise yirmi dakika fırında tutabilir. Fırından çıkartılan brokolilerin ilk sıcaklığı gittikten sonra servise hazır hale gelmiş olur.

FIRINDA BROKOLİNİN PÜF NOKTALARI

Fırında brokoli yapmak yerine ilk olarak brokolileri buharda haşlayabilirsiniz. Ardından aynı işlemleri daha kısa süreli yapabilir ve afiyetle tüketimini sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda buharda haşlanan brokolileri direkt olarak salata yapımı için de tercih edebilirsiniz.

Fırında hazırlanan brokolileri fırından çıkartmadan beş dakika önce üzerine kaşar peyniri rendeleyebilir ve daha lezzetli bir tat elde edebilirsiniz. Kaşar peyniri sevmeyenler beyaz peynir kullanımını da tercih edebilir.

BROKOLİNİN BESİN DEĞERLERİ

Fırında hazırlayacağınız brokolinin bir porsiyonu 94 kcal’dir. Aynı zamanda bir porsiyon brokolinin sahip olduğu besinler ve bu besinlerin değerli de şu şekilde sıralanabilir;

  • Karbonhidrat: 4 gram
  • Protein: 5 gram
  • Yağ: 6 gram

BROKOLİNİN FAYDALARI

Brokolinin insan sağlığı üzerindeki faydaları şu şekilde sıralanabilir;

  • Kansere karşı koruyucudur.
  • İnflamasyonu önler.
  • Kan şekerini düzenlenmesini ve dengelenmesini sağlar.
  • Kalp sağlığının korunmasını sağlar ve kardiyovasküler hastalıkların meydana gelme riskini düşürür.
  • Sindirim sisteminin güçlenmesini sağlar.
  • Beyin ve sinir sistemini destekler.
  • Yaşlanma belirtilerinin gecikmesini sağlar.
  • Ağız ve diş sağlığının korunmasını destekler.
  • Kemik yapılarının güçlenmesini sağlar. Özellikle gelişim çağındaki çocukların brokoli tüketmesi, güçlü bir iskelet sistemi için oldukça önemlidir.