Lezzetli Barbunya Tarifi ve Püf Noktası
Barbunya özellikle yaz aylarının en sevilen yemeklerinden biri olarak karşımıza çıkar. Kendine has aromatik bir tada sahip olan barbunya, üzerindeki yeşillikler ile insanın içini ferahlatmaktadır. Yazın sıcak günlerinde birçok kişi, sıcak yemek tüketmek yerine daha hafif ve serin tatları tercih ediyor. Barbunya da bu lezzetler arasında ilk sırada yer alıyor.
Yaz aylarında insanlar yağlı ve sıcak yemekleri tüketmekten uzak duruyor. Bunun yerine hafif ve soğuk yemekler daha fazla tercih edilmektedir. Bunun başlıca nedeni ise sıcak havalardan dolayı vücudun serin bir şeylere ihtiyaç duyması ve yağlı, ağır yemeklerin sıcak havalarda vücut tarafından oldukça zor bir şekilde hazmedilmesidir. Barbunya ise yaz aylarının kurtarıcı yemeği olarak kabul edilebilir.
LEZZETLİ BARBUNYA YAPMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER
Barbunya yaparken kişiler farklı püf noktalarına göre hazırlıklarını yapabiliyor. Kimileri fazla şeker kullanımı yerine daha fazla havuç kullanarak, şekeri doğal yollar ile elde ediyor. Bu sayede daha sağlıklı bir yemekte elde edilmiş oluyor. Evinizde pratik bir şekilde barbunya hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır;
- 1 kg barbunya
- 3 adet orta boy domates
- 2 yemek kaşığı salça
- 2 adet orta boy soğan
- 3 adet orta boy havuç
- 1 litre sıcak su
- Tuz
- 2 adet kesme şeker
- 3 – 4 adet sarımsak
- Yarım demet maydanoz
LEZZETLİ BARBUNYA NASIL HAZIRLANIR?
Lezzetli barbunya yapmak için ihtiyacınız olan malzemeleri sıraladıktan sonra gelelim barbunyanın nasıl yapılacağına… Barbunya yapmak için ilk olarak domates, sarımsak, soğan ve havuçların yıkanması, ardında da soyulması gerekir. Tüm bu malzemeler yemeklik olarak doğranırken, havuçlar ise halka halka olacak şekilde doğranır. Malzemeler doğrandıktan sonra zeytinyağı eklenen tencerenin içerisine önce soğanlar ve havuçlar eklenir. Malzemeler pembeleşinceye kadar kavurulur. Ardından salça ve domatesler ilave edilir, iki ila üç dakika kadar karıştırılır.
Salçanın kokusu çıktıktan sonra barbunyalar ilave edilir ve birkaç dakika karıştırılır. Üzerine sıcak su ilave edildikten sonra barbunyalar yumuşayana kadar pişirme işlemine devam edilir. Yumuşayan barbunyalar ocaktan alınmadan on dakika önce tuzu ve şekeri ilave edilir. Ardından barbunya ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Barbunya servis tabaklarına alındıktan sonra üzerine ince ince kıyılmış olan maydanozlar ilave edilir.
LEZZETLİ BARBUNYA YAPMANIN PÜF NOKTALARI
Lezzetli barbunya pişirmek için hazırlık süresi boyunca barbunyaların kontrol edilmesi gerekir. Bunun nedeni ise tercih edilecek olan barbunyanın cinsine göre değişiklik göstermesidir. Pişirme aşamasında barbunyanın suyunu azalması halinde, sıcak su ilave ederek pişirilemeye devam edilmelidir.
Barbunya yapmadan bir gece önce, barbunyaların suda bekletilmesi tercih edilebilir. Bu sayede hazırlık süreci daha kısa olacaktır. Zeytinyağlı olarak hazırlanacak olan barbunyaya mutlaka şeker ilavesi yapılmalıdır. Sizlere sunduğumu tarifte havuç fazla olduğu için bir ya da iki adet kesme şeker ilavesi yapılabilir. Tadı kontrol edilerek, şekerin yetersiz olması halinde ekstra şeker ilave edilebilir. Zeytinyağlı barbunya yapılırken mutlaka kısık ateşin tercih edilmesi gerekir. Aynı zamanda dileyeneler zeytinyağlı barbunya yemeğini düdüklü tencere kullanarak da pişirebilir.
Hazırlayacağınız bu lezzetli barbunyayı ılık ya da soğuk halde servis edebilirsiniz. Dilerseniz ana yemek olarak tercih edebileceğiniz barbunyayı, meze olarak da sunabilirsiniz.