Lezzetli Ayva Tatlısı Tarifi ve Püf Noktası

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Ayva tatlısı, basılı ilk yemek kitabı olan Melceü’t – Tabbaahin’de yer alan Türk tatlılarından birisi olarak karşımıza çıkar. Geleneksel bir lezzet olan ayva tatlısı, genel olarak ekmek ayvasından yapılmaktadır. Ekmek ayvası, seyrek dallı ve oldukça verimli bir ağaçta yetişir. Meyveler iri ve gösterişlidir. Sap kısımları dar, orta kısımları ise geniştir. Kabuklar genellikle sarı renktedir. Ekmek ayvası, sulu ve kendine has mayhoş bir tada sahiptir.

Ayva genel olarak insan sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Meyve tabaklarını süsleyen ayva, birçok kişi tarafından kaşık yardımı ile kesilir ve üzerine limon sıkılarak tüketilir. Ayvanın kendisi insan sağlığı için yararlı olduğu gibi kabuğu ve yaprakları da bir o kadar yararlıdır. Ayva kullanım ile farklı birçok lezzet elde edilirken, bu lezzetler arasındaki ayva tatlısı ise Türk mutfağının geleneksel tatlıları arasında yer alır.

Lezzetli Ayva Tatlısı Tarifi ve Püf Noktası - Resim : 1

LEZZETLİ AYVA TATLISI YAPMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER

Evde kolay ve lezzetli ayva tatlısı yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır;

  • 2 adet ayva
  • 2 kahve fincanı şeker
  • 4 kahve fincanı su
  • 1 adet kabuk tarçın
  • 5 – 6 adet karanfil
  • Yarım limon

Ayva tatlısının kıvam ve renk alması için gerekli olan malzemeler;

  • Ayva çekirdekleri
  • Birkaç parça ayva kabuğu

LEZZETLİ AYVA TATLISI NASIL HAZIRLANIR?

Evde ayva tatlısı yapmak için ilk olarak bir kap içerisine bir litre su konulmalı ve üzerine yarım limonunun suyu eklenmelidir. Limonun kabuğu da aynı şekilde suyun içerisine ilave edilmelidir. Ardından ayvalar güzelce yıkandıktan sonra kabukları soyulmalı ve ortadan ikiye kesilmelidir. İçi oyulan ayvalar suyun içerisine eklenir. Tüm ayvalar için aynı işlem yapıldıktan sonra suyun içerisinde yer alan limon kabuğu ile ayvalar ovalanıp, yeniden suyun içerisine atılmalıdır. Tüm ayvalara aynı işlem yapıldıktan sonra ayvalar durulanıp tencereye dizilir. Tencereye dizilen ayvaların yanına ayva kabukları ve ayva çekirdekleri de ilave edilir.

Ayvaların üzerine; beş, altı adet karanfil ve bir kabuk tarçın ilave ettikten sonra dört kahve fincanı su ekleyip pişirilir. Ayvaların pişmesi ortalama olarak kırk beş dakika sürmektedir. Bu süre kullanılan ocağa göre değişiklik gösterebilir. O nedenle kontrollü bir şekilde ayvaların pişirilmesi gerekir. Ayvalar piştikten sonra servis tabağına alınır ve damak tadına göre süsleme yapılarak servis edilebilir.

AYVA TATLISI NASIL SERVİS EDİLİR?

Pişen ayva tatlılarının ilk sıcaklığı gittikten sonra üzerine kaymak ya da krem şanti eklenerek servis edilebilir. Bunun için bir paket krem şantiyi, bir bardak süt ile karıştırabilir ve ayva tatlısının süslemesini hızlıca hazırlayabilirsiniz. Damak tadına göre bu tatlının üzerine kaymak ve Antep fıstığı da ilave edilebilir.

AYVA TATLISININ PÜF NOKTALARI

Ayva tatlısının en önemli püf noktası, ayva kabuklarının ve ayva çekirdeklerinin de tarife dahil edilmesidir. Ayva çekirdekleri tatlının renk almasını sağladığı gibi aynı zamanda kıvamının da daha güzel olmasını sağlamaktadır. Ayvanın kabukları da aynı şekilde ayva tatlısının renk almasını sağlar.

Ayvaların limon kabuğu ile ovulmasının ardından mutlaka durulanmasına özen gösterilmelidir. Nitekim ayvanın da ekşi bir tadı olması tatlının da ekşi olmasına ve suyunu da ağdalı olmasına neden olur.