Lezzetli Aşure Tarifi ve Püf Noktası
Aşure, ülkemizde en çok tercih edilen ve Müslümanların en bilinen tatlısıdır. Aşure genel olarak tahıllar, meyveler, kuru meyveler ve kuru yemişlerden oluşmaktadır. Oldukça farklı malzemelerin bir araya geldiği bu tatlı, ilk bakışta nasıl lezzetli olabilir diye düşünülse de bir kaşık tüketildiğinde damaklarda bıraktığı lezzet herkesi şaşırtmaktadır.
Aşure yapımı kişiden kişiye göre değişmektedir. Özellikle bazı kişiler aşurenin içerisine nar eklemeyi tercih ederken, bazıları ise tarifinde nar kullanımını tercih etmemektedir. Bu tamamen kişilerin damak tadına göre değişiklik gösterebilir. Bu yazımızda sizlere hem lezzetli bir aşurenin elde edilmesi için gerekli püf noktalarını hem de evde yapabileceğiniz aşure tarifini paylaşacağız.
LEZZETLİ AŞURE YAPMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER
Evinizde aşure yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır;
- 2 su bardağı aşurelik buğday
- 2,5 su bardağı toz şeker
- 1/2 su bardağı kuru fasulye
- 1/2 su bardağı nohut
- 1/2 su bardağı sarı üzüm
- 5 – 6 adet kuru kayısı
- Kuru incir
- 8 – 10 bardak kaynamış su
Aşurenin üzerini süslemek için gerekli olan malzemeler;
- Nar içi
- Soyulmuş badem
- Fındık
- Kuş üzümü
- Ceviz
EVDE LEZZETLİ AŞURE NASIL HAZIRLANIR?
Evde aşure hazırlamak için ilk olarak nohut, kuru fasulye ve buğdayın ayrı kaplarda haşlanması gerekir. Bu sayede tüm malzemeler aynı derecede pişmiş olacaktır. Nohut ve kuru fasulye kaynadıktan sonda kabuklarının çıkartılması gerekir. Bu sırada kayısı ve incirler kesilir. Kayısı, incir ve üzüm yine ayrı tencerelerde olacak şekilde bir taşım kaynatılır. Aşurelik buğdayın bir gece önceden yıkanması ve suyun içerisinde bekletilmesi gerekir. Bu sayede buğdaylar sabaha kadar yumuşamış olacaktır.
Buğdayda bir miktar kaynatıldıktan sonra üzerine nohut ve kuru fasulye eklenir. Bunun için büyük bir tencerenin tercih edilmesinde fayda olacaktır. Kaynama için 8 ila 10 bardak arası bir su oranı tercih edilebilir. Kısık ateşte yarım saat kadar pişirdikten sonra üzerine yıkanmış ve haşlanmış kuru meyveler ilave edilmelidir. Kuru incirin ve üzümün, diğer kuru meyvelerden daha uzun süre haşlanması ve renkli suyunun dökülmesinin ardından aşureye ilave edilmesi gerekir. Karışıma son olarak iki buçuk su bardağı şeker ilave edin ve şekeri iyice eritin. Şeker tamamen eridikten sonra aşurenin kıvamı koyulaşamaya başlayacaktır. Bu da aşurenin hazır olduğu anlamına gelir. Aşurenin daha aromalı ve renginin daha beyaz olmasını isteyenler, bu aşamada aşureye bir miktar ılık süt ve yıkanmış pirinç ilavesi de yapabilir.
LEZZETLİ AŞURE YAPMANIN PÜF NOKTALARI
Aşure yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur. Bunlar göz önüne alındığında hazırlanan aşurenin daha lezzetli olduğunu göreceksiniz. İşte lezzetli aşure yapmanın püf noktaları;
- Aşurede kullanılacak olan nohut ve fasulye bir gece önceden suda bekletilmelidir. Bu sayede aşurenin kıvam alması daha kolay olacaktır.
- Nohut ve kuru fasulyenin bir gece önceden suda bekletilmesi aynı zamanda bu ürünlerini gazının çıkmasını da sağlayacaktır.
- Kuru kayısı ve üzümün haşlanması yerine, bu malzemelerinde suda bekletilmesi tercih edilebilir.
- İnciri önceden aşurenin içerisine ekleyenler, aşurenin rengini açmak için bir miktar süt kullanabilir.
- Aşurenin içerisine karanfil eklemek isteyenler, karanfili bir fincan suda kaynattıktan sonra kullanmalıdır.