Lezzetli Acuka Tarifi ve Püf Noktası
Acuka olarak bilinen kahvaltılık sos, aslen Kafkas halkına özgü bir lezzettir. Ülkemizde oldukça yaygın bir şekilde tüketilen ve evlerde yapımı tercih edilen bu sosun hem yemeklik hem de kahvaltılık olmak üzere iki farklı çeşidi bulunmaktadır. Genel olarak acukanın yapımında ise biber, ceviz ve farklı baharatlar kullanılmaktadır.
Azerbaycan’da ‘tuz’ anlamına gelen acuka, içerisine eklenen biberin rengine bağlı olarak kırmızıdan turuncuya kadar değişken renklerde olabilmektedir. Kahvaltılarda ekmeğe sürülerek tüketilen acuka yanı zamanda bir çeşit meze olarak da tüketilmektedir. Evinizde kolayca hazırlayabileceğiniz acukanın tarifini ve püf noktalarını sizler için derledik…
LEZZETLİ ACUKA HAZIRLAMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER
Evde hazırlayabileceğiniz acukayı özellikle kahvaltılarda afiyetle tüketebilirsiniz. Hem kendiniz hem de çocuklarınız için bu eşsiz lezzete sahip sosu hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır;
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı sarımsak
- 2 yemek kaşığı dövülmüş ceviz içi (damak tadına göre arttırılabilir)
- 1/2 su bardağı ekmek içi ya da galeta unu
- 1 adet tatlı kırmızı biber
- 1 çay kaşığı çörek otu
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2 yemek kaşığı bayat ekmek içi
- 1,5 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 çay kaşığı nar ekşisi
- Tuz
LEZZETLİ ACUKA NASIL YAPILIR?
Evde acuka hazırlamak için ilk olarak sarımsakların rendelenmesi gerekir. Ardından bir tavaya zeytinyağı ilave edilir ve üzerine sarımsaklar eklenir. Domates ve biber salçası da sarımsakların üzerine ilave edildikten sonra salçaların kokusu çıkana kadar kavurma işlemine devam edilir. Üzerine ceviz içi eklenir ve cevizin yağının açığa çıkması sağlanır.
Ceviz ilavesinden sonra sırası ile pul biber, karabiber, tuz, kekik ve rendelenmiş sarımsaklar ilave edilir. Bir dakika boyunca karıştırılır ve elde edilen karışım soğuması için bir kenara alınır. İnce çekilmiş bayat ekmek içiyle ya da galeta unut ile kıvam elde edilir. Bu kıvamın elde edilmesi için tüm malzemelerin mutfak robotuna alınması ve birkaç tur harmanlanması gerekir. Hazırlanan acuka, cam kavanozlara aktarılır ve üzerine zeytinyağı gezdirilerek, kapağı hava almayacak şekilde kapatılır.
LEZZETLİ ACUKA YAPMANIN PÜF NOKTALARI
Acuka yaparken, kavurma işleminden sonra tüm malzemeler mutfak robotuna aktarılarak, ekmek için ya da galeta unu ile harmanlanması sağlanabilir. Ardından direkt olarak mutfak robotunun içerisinden cam kavanozlara aktarılabilir.
Salçaların kavrulması sırasında kısık ateşin tercih edilmesi gerekir. Aynı zamanda salçaların yanmaması için sürekli olarak karıştırılmasına da özen gösterilmelidir. Listede yer alan malzemelerin haricinde, damak tadınıza göre farklı malzemeleri de acuka tarifinize ekleyebilirsiniz.
ACUKANIN BESİN DEĞERİ
Kahvaltı sofralarında ekmeğin üzerine sürülerek afiyetle tüketilen acukanın sahip olduğu besin değeri şu şekilde sıralanabilir;
- Karbonhidrat: 18,89 gram
- Protein: 6,69 gram
- Yağ: 21,93 gram
- Lif: 3,94 gram
- Sodyum: 207,50 mg
- Potasyum: 661,75 mg
- Kalsiyum: 111,42 mg
- A Vitamini: 318,97 UI
- C Vitamini: 22,27 mg
- Demir: 4,90
Acukanın besin değerleri, bir porsiyonun 100 gram olması baz alınarak belirlenmiştir. Aynı zamanda 100 gramlık acukanın sahip olduğu kalori miktarı ise 298,15 kcal’dir. Bu nedenle acukanın kontrollü bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Aksi halde kilo alımı kaçınılmaz olacaktır.