Kocaeli Üniversitesi'nin hocasından Marmara'yla ilgili korkutan bilgi!

Türkiye yerel seçimlere doğru giderken, 6 Şubat depremlerinin de etkisiyle adayların en büyük vaatleri arasında depreme karşı alınması muhtemel çözüm önerileri geliyor. Özellikle İstanbul'da beklenen depremin yanı sıra, diğer illerin de sallanması vatandaşın yüreğini ağzına getirirken, Marmara'da yeni bir fayın olduğu iddia edildi.

Kocaeli Üniversitesi'nin hocasından Marmara'yla ilgili korkutan bilgi!

31 Mart yerel seçimlerine kısa bir süre kala özellikle 6 Şubat depremlerinin arından adayların en büyük vaatleri arasında bulunan depreme dair alınacak önlemler konuşuluyor. Marmara'da ve özellikle de İstanbul'da beklenen depreme dair yeni gelişmeler yaşanıyor. İstanbul'un yanı sıra Marmara bölgesinde de çeşitli illerde yaşanan sarsıntılar, zaman zaman vatandaşın yüreğini ağzına getirirken; Marmara'da yeni bir fayın olduğu iddia edildi.

Milliyet Gazetesi'nden Tunca Bengin'in köşe yazısında Marmara'daki depremin durumuna dair yazı kaleme aldı. Bengin yazısında; İstanbul açısından korkulan depreme dönük en iyimser senaryo bile tüyler ürpertici olduğunu ve Kuzey Anadolu Fayı tek seferde boydan boya kırılıp 7.6 veya daha büyüklükte bir deprem üretirse felaketin boyutunun sadece İstanbul ile sınırlı kalmayacağını, fayın içerisinden geçen 7 tane il ve 50 tane ilçenin olduğunu ifade eden Bengin; birden fazla kolun bulunduğunu ve kolların birinde dahi deprem olsa sarsılma anlamında Kocaeli, Yalova, İstanbul ve Bursa'nın da etkileneceğine değindi.

"AKTİF FAY VAR"

Tunca Bengin köşesinde; "Dahası birde MTA’nın hazırladığı mevcut haritalarda görülmeyen ama aktif durumda olan gizli ya da gömülü diri faylar da söz konusu. Bunlar da ancak deprem olduğunda keşfediliyor ya da özel araştırma projeleriyle...Mesela üç üniversitenin Bursa’daki aktif fay hatları üzerine yaptığı ortak çalışmada keşfedilen ve 7.3 büyüklüğünde bir deprem üretebileceği söylenen yeni fay gibi. Bu durumda en merak edilen de Marmara Bölgesi ve denizindeki daha başka gizli faylar olabilir mi endişesi elbette "sözlerini kullandı.

"MTA'NIN HARİTASINDA YOK"

Kocaeli Üniversitesi, Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış’a konuya dair sorular sorduğunu açıklarken; Şerif Barış'ın "Şehirler odaklı jeofizik etüt yapılırsa olabilir. Bursa’daki fay bir proje sonucunda yapılan çalışmada bulundu. MTA’nın da Türkiye’nin diri fay haritasının güncellenmesi için çalışmaları var. Mesela Gemlik Körfezi’nin içinde olan deprem orada bir fay var ama MTA’nın haritasında yok" sözlerini kullandığını belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ