Kocaeli'de yaşayan Hülya Kurak'tan cinsiyet tabularını yıkan başarı öyküsü

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde ayakkabı ve çanta tamiri mesleğini icra eden ilk kadın olarak dikkat çeken Hülya Kurak (52), tamir ettiği ürünlere yeni bir hayat kazandırıyor. Daha önce diş teknisyenliği yapan Kurak, 6 yıldır açtığı dükkanda bu mesleği severek sürdürüyor.

Kocaeli'de yaşayan Hülya Kurak'tan cinsiyet tabularını yıkan başarı öyküsü

Kocaeli Haber- 12 yıl boyunca diş teknisyenliği yapan Hülya Kurak, yoğun iş temposu nedeniyle bu mesleği bırakma kararı aldı. Çocukluğundan beri ilgisi olan ayakkabı tamirciliğine yönelen Kurak, “Trabzon’da yaşarken evimizin altındaki ayakkabı tamircisinin yanında bu işe merak saldım. Lisede dükkana sahip çıkacak kadar öğrendim. Yıllar sonra, 'Kendi işimi yapmalıyım' diyerek dükkânımı açtım. Fazla para kazanma gibi bir derdim yok, sadece başkasının emirleri altında çalışmak istemedim” dedi.

MÜŞTERİLERİN ŞAŞKIN TEPKİLERİ
Kadın bir ayakkabı tamircisiyle karşılaşan müşterilerinin başlangıçta şaşkınlık yaşadığını ifade eden Kurak, “Erkek müşterilerim genelde ilk geldiklerinde 'Usta yok mu?' diye soruyor. 'Ben ustayım' dediğimde inanmayanlar oldu, ancak işlerimi görünce tekrar gelenler de çok. Bayan müşterilerim ise genelde beni daha çok destekliyor ve sahipleniyor” şeklinde konuştu.

"KADINLAR HER İŞİ BAŞARABİLİR"
Ayakkabı tamirciliğinin erkek işi olarak görülmesinin yanlış bir algı olduğunu belirten Hülya Kurak, “Bu meslek çok zor ama kadınlar da başarabilir. Eskişehir’de benim gibi bir kadın tamirci olduğunu öğrendim, çok mutlu oldum. Biz kadınların yapamayacağı bir iş yok, yeter ki ayakta durmak isteyelim” diye konuştu.

"SEVMEDEN BU İŞ YAPILMAZ"
Mesleğinde başarıyı sevgiyle bağdaştıran Kurak, “Bir ayakkabıyı tamir edip müşteriye teslim ettiğimde, 'Bu benim mi yoksa yeni mi?' dediklerinde çok mutlu oluyorum. İşini severek yapmayan biri bu meslekte kalamaz. Müşterilerime bazen 'Bu tamir edilmeye değmez, yeni alın' dediğim de oluyor. Çünkü benim amacım sadece para kazanmak değil” dedi.

"TAMİR İŞİNE HAK ETTİĞİ SAYGIYI GÖSTERELİM"
Kurak, tamir işinin hak ettiği değeri görmediğinden şikayetçi: “Biz eski eşyaları onarıp yeniden kullanılabilir hale getiriyoruz. İnsanlar 'Sadece bir dikiş yaptınız, bu kadar para mı?' diyor ama artık her şeyin maliyeti yüksek. Bu meslek ölüyor, keşke bir çırak yetiştirebilsem. Ancak maliyetler izin vermiyor.”

Kurak, en yüksek maliyetli işlemin taban değişimi olduğunu ve bunun 650 TL’ye mal olduğunu belirtirken, deri ayakkabı boyası 350 TL, çizme boyası 750 TL, topuk tamirinin ise 250 TL olduğunu söyledi.

Kaynak: İHA
Hülya Kurak Kocaeli Haber İzmit