İSU Genel Müdürü Ali Sağlık: Sanayicilerimizin bize destek olmasını istiyoruz
Gazetemize özel açıklamalarda bulunan İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, Yuvacık Barajındaki son durum, gri su kullanımı, bağ evleri ve kuraklık ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bağ evleri konusuna dikkat çeken Sağlık, "Tarım arazilerine su çekersek bu şehrin su ihtiyacını karşılayamayız" dedi.

İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, Yuvacık Barajı’ndaki güncel durum ve su kaynaklarının üzerinde baskı yaratan unsurlara yönelik Nokta Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu. Sağlık, özellikle bağ evlerinin su kaynakları üzerinde baskı oluşturduğuna dikkat çekti. Ayrıca sanayi kuruluşlarının şebeke suyu yerine gri su kullanımının, su kaynaklarının verimliliği açısından büyük bir önem taşıdığını belirtti.
“KIŞ DÖNEMİNDE BARAJ DOLMADI”
Yuvacık Barajı’nın en kötü senaryoyu yaşadığını belirten Sağlık, “Yuvacık Barajı’ndaki su oranı yüzde 70 seviyesinden geri döndü. Normalde Yuvacık Barajı bugüne kadar yüzde 90-93 seviyesinde doluluk oranına ulaşırken, 2025 yılının kış döneminde baraj dolmadı. Geçmiş yıllara göre su açığımız var ve bu açığı kapatmak için tedbirler alıyoruz. Fakat suyun tasarruflu kullanılması konusunda tüm vatandaşlarımızdan ve sanayicilerimizden destek istiyoruz” dedi.
“BİZ TARIM ARAZİLERİNE SU ÇEKEMEYİZ”
Bağ evlerinin su kaynakları üzerindeki baskıyı artırdığını belirten Sağlık, “Bizim su ihtiyacını karşılamakla sorumlu olduğumuz alan imara açılmış alanlar. Tarım arazilerinde bağ evi olarak adlandırılan ruhsat biçimi aslında tarımsal faaliyetlerin desteklenmesi için çıkartılmış istisnai bir madde. Fakat tarım ve hayvancılıkla ilgisi olmayan kişiler gidip bu bölgelerden arazi satın alıyor. Havuzlu villasını yapıp su çekiyor ve o köyün deposunu çökertiyor. Biz tarım arazilerine su çekemeyiz. Eğer çekersek bu şehrin su ihtiyacını karşılayamayız” ifadelerinde bulundu.
“ŞEHİR SUSUZ KALDI”
2006 yılında yaşanan kuraklıkta Yuvacık Barajı’ndan başka su alternatifi olmadığı için şehrin susuz kaldığını belirten Sağlık, “2006 yılında yaşanan kuraklık döneminde bizim Yuvacık Barajından başka su alternatifimiz yoktu. Bu sebeple de şehir susuz kaldı. Bu dönemden sonra hemen harekete geçtik ve Sapanca Gölü’nden hat çektik, yerel kaynakları geliştirdik, Namazgah Barajını yaptık ve şehre yeni kaynaklar kazandırdık. Bu sayede 2014 yılında yaşanan ciddi kuraklıkta şehir su sıkıntısı yaşamadı” şeklinde ifadelerde bulundu.
“KURAKLIĞIN BÜTÜN EMARELERİ VAR”
Şu anda yaşanan dönemde bir kuraklık periyodunda olup olmadığımızı görmek için önümüzdeki süreci görmemiz gerektiğini belirten Sağlık, “İklim değişikliğinin bütün etkilerini görüyoruz. Aşırı sıcaklar yaşanıyor, yeraltı suları çekiliyor. Kuraklığın bütün emareleri var. Biz de vatandaşlarımızın etkilenmemesi için elimizden geleni yapıyoruz ve vatandaşlarımızdan da destek istiyoruz” dedi.
“ŞU ANDA 20’YE YAKIN SANAYİ KURULUŞU GRİ SU KULLANMAYA BAŞLADI”
Özellikle sanayi kuruluşlarında gri su kullanım oranlarının artırılması gerektiğini vurgulayan Sağlık, “Gri su yani geri dönüştürülmüş su, bizim artıma tesislerimizden deşarj limitlerine uygun arıtılmış ve alıcı ortama bıraktığımız su demektir. Bu suyun ikinci bir defa kullanılması konusunda biz 2014 yılından beri çalışıyoruz. TÜPRAŞ ile başladı ve şu anda 20’ye yakın sanayi kuruluşu gri su kullanmaya başladı. 2024 yılı içerisinde sanayiye verdiğimiz suyun yaklaşık yüzde 35’ini buradan karşıladık. Sanayi kuruluşlarımız 17 milyon ton civarında gri su kullandı. Şu anda kurulu kapasitemiz yıllık 48 milyon ton. Kocaeli’nin sanayisinin kullandığı su da yaklaşık 45 milyon ton. Biz bu nedenle sanayicilerimizin bize destek olmasını istiyoruz. Elimizde tesisler var su var. Arıtılmış tertemiz suyu sanayide kullanacağımıza gri su kullanalım. Bu konuda görüşmeler yapıyoruz belli bir aşamaya geldik. Fakat daha kat edilmesi gereken çok mesafe var. Türkiye’de en fazla gri su kullanan sanayi grubu Kocaeli’de fakat bu yeterli mi? Değil” şeklinde konuştu.