İsmail Şalgam Kocaeli Valiliği’ne ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne çağrı yaptı
Kocaeli Kasaplar Odası Başkanı İsmail Şalgam sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada kurban pazarında oluşan sorunlar nedeniyle üzgün olduğunu Kocaeli Valiliği’nin ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin olaya el atması gerektiğini dile getirdi.

Son günlerin en yoğun tartışmalarından birisi olan İzmit Modern Hayvan Pazarı meselesi hakkında açıklama yayınlayan Kocaeli Kasaplar Odası Başkanı İsmail Şalgam önemli noktalara vurgu yaptı.
VALİLİK VE BÜYÜKŞEHİR TARAFINDAN YÜRÜTÜLMELİ
Şalgam, “İlimizdeki kurbanlık pazarlarında oluşan sorunlar nedeniyle üzüntü duyarak açıklama yapmamız gerekli olmuştur. Kurbanlık pazarlarında sorunların olmaması için kurbanlık hizmetleri Valilik Makamı ve Büyükşehir tarafından yürütülmesi gerekli olmuştur.
KOMİSYON ÜYELERİNİ SIRALADI
Kurbanlık komisyonuna Ticaret İl Müdürlüğünün yanında Veteriner Hekimleri Odası, Ziraat Odaları, Kasaplar Celepler Besiciler Tavukçular ve Evcil Hayvan Takımı Ticareti Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Et Üreticileri Birliği ve Küçükbaş Keçi Koyun Üreticileri Birliği dâhil edilerek üretici ve müşteri gözetilerek canlı hayvan kg fiyatının piyasaların oluşturduğu tavsiye niteliğinde belirlenmesi, kurban pazarlarının hijyenik kesim noktaları oluşturulan ve mezbahalara yakın yerlere yapılması doğru olacaktır.
NASIL OLMALI?
1)Kurbanlık pazarları ilk önce insan refahı, halk sağlığı ve hayvan sağlığı gözetilerek hazırlanmalı
2)Kurbanlık pazarlarının zemini beton veya parke taş döşenmeli, üstü kapalı olmalı, yanları çevrilerek hayvanların olumsuzluk dâhilinde kaçmaları önlenmeli.
3)Kurbanlık pazarları elektrik, aydınlatma, su, tuvalet, mescit ve yiyecek içecek gibi temel ihtiyaçların karşılanacağı noktalar oluşturulmalı.
4) Kurbanlık pazarlarının girişinde güvenliğin sağlanması için polis /Jandarma noktası oluşturulması ve veteriner hekim bulundurulmalı.
5) Kurbanlık almak için gelen vatandaşların araçlarını park edecek park alanı oluşturulmalı.
6) Kurbanlık pazarlarına canlı hayvan tartımı için Baskül konulmalı.
7) Kurbanlık pazarlarına gelen üreticiler kayıt altına alınmalı.
8) Kurbanlık hayvanlar kayıt altına alınıp, Padoklar küçük, orta ve büyük olarak yapılmalı ve numaralandırılmalı.
9) Kurbanlık pazarına hayvan getiren üreticilerinden alınan kiralar çok düşük tutulmalı, mümkünse hiç alınmamalı.
"HATALARIMIZDAN DERS ÇIKARACAĞIZ”
İlimizdeki Kurbanlık pazarlarında oluşan sorunların bir daha oluşmaması için hatalarımızdan ders çıkararak seneye Kurbanlık pazarlarımızı en güzel şekilde hazırlayarak diğer illerimize örnek oluruz. Resimdeki Kurbanlık pazarları Kahramanmaraş, Gaziantep, Batman, Adana gibi Güneydoğu illerinden alınmıştır. Siz değerli üreticilerimizi ve halkımızı üzdüğümüzden dolayı özür dileriz. Seneye sizler için elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız.”