Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kışlık Menemenin Ekşi Olmaması İçin Nasıl Yapılmalı? Tarifi, Püf Noktası

Yaz aylarında hemen hemen herkesin hazırladığı menemen, ülkemizde sevilerek tüketilen yiyecekler arasında yer alır. Her öğünde tüketilebilen menemenin ekşi olmaması için dikkat edilmesi gereken püf noktalarını sizler için derledik.

Yaz aylarında hemen hemen

Domates ve biberin en taze olduğu yaz aylarında hazırlanan menemen, Türk mutfağının önemli yiyecekleri arasında bulunur. İki lezzetli sebzenin yağ ve yumurta ile buluşması ile hazırlanan menemeni kimileri soğanlı kimileri ise soğansız tüketmeyi tercih eder. Sabah kahvaltılarında, öğlen yemeklerinde ya da akşam yemeğinde tüketilebilen menemen pratik bir şekilde hazırlanması ile kurtarıcı bir yemek olarak da görev alır.

Birçok kişi yaz aylarında menemen hazırlığına başlar. Bu sayede kış mevsimi boyunca taze ve lezzetli menemen tüketimini gerçekleştirebilir. Ancak menemen hazırlayanların en çok karşılaştığı sorunlar arasında, menemenin ekşi bir tada sahip olması yer alır. Bu yazımızda hem kışlık menemenin nasıl hazırlanacağını hem de menemenin ekşi olmaması için dikkat edilmesi gereken püf noktalarını sizlerle paylaşacağız.

KIŞLIK MENEMEN HAZIRLAMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER

Yaz aylarında hazırlanan menemen için gerekli olan malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır;

  • 2 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 10 kg domates
  • 1 kg yeşil biber
  • 1 bardak sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı tuz

KIŞLIK MENEMEN NASIL HAZIRLANIR?

Kışlık menemen için ilk olarak yeşil biberlerin güzelce yıkanması ve doğranması gerekir. Ardında biberler yağda pişirilerek hazır hale getirilir. Bu sırada domatesler yıkanır ve kabukları soyulur. Bu aşamada domateslerin çekirdeklerinin ayıklanmasına özen gösterilmelidir. Doğranan domatesler, biberlerin rengi dönünde tencereye ilave edilir. Ardından diğer malzemelerde tencere eklenir. Karıştırma aşamasında ise mutlaka tahta kaşık kullanılmalıdır. Domates ve biberler kaynamaya başladığında ilk olarak tuz ilave edilir ve tencerenin kapağı açık bırakılır. Menemen suyunu çekene kadar kaynatılmaya devam edilir. Ortalama olarak iki saat sonra menemen hazır hale gelecektir. Son olarak hazırlanan menemenler, cam kavanozlara aktarılır.

KIŞLIK MENEMENİN EKŞİ OLMASINI ENGELLEYECEK PÜF NOKTALARI

Kışlık menemen yaparken domateslerin çekirdeklerinin mutlaka ayıklanması gerekir. Aksi halde menemenin tadı ekşi olacaktır. Bunun yanı sıra karıştırma işleminde mutlaka tahta kaşık kullanımı tercih edilmelidir. Bu da menemenin tadının ve kıvamının istenildiği gibi olmasını sağlayacaktır.

Saklama koşullarında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise menemenin sıcakken kavanozlara alınmasıdır. Bu sayede kavanozların kapağı daha iyi bir şekilde kapanacak ve hava almayacaktır. Aynı zamanda kavanozlarda kullanılacak olan kapakların sıfır olması da oldukça önemlidir. Hazırlanan menemenler serin ve güneş görmeyen bir alanda muhafaza edilmelidir.

MENEMENİN BESİN DEĞERİ

Yediden yetmişe sevilerek tüketilen menemeni hazırlarken dileyenler içerisine soğan ilavesi yapmayabilir. Ancak on kilogram domates için kullanılan bir adet soğan, sanıldığı gibi menemenin tadını bozmayacaktır. Bunun yanı sıra menemen ile merak edilen bir diğer konu ise bu lezzetli yiyeceğin sahip olduğu besin değerleridir. 150 gramlık menemende yer alan besinler ve bu besinlerin değerli şu şekilde sıralanabilir;

  • Protein: 8,8 gram
  • Sodyum: 182,48 mg
  • C Vitamini: 120,03 mg
  • Kalori: 177 kcal
  • Potasyum: 550,24 mg
  • Kalsiyum: 71,67 mg
  • Karbonhidrat: 8,47 gram
  • Kolesterol: 196,82 mg
  • A vitamini: 386,75 IU
  • Demir: 2,45 mg

Tüm öğünlerde afiyetle tüketilecek olan menemenin üzerine pul biber, nane ya da damak tadınıza göre farklı yeşillikler ekleyerek servis edebilirsiniz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reçel türleri, kahvaltıların olmazsa olmazları
Sıradaki Haber Vişne Reçeli Ne Zaman, Nasıl Yapılır? Püf Noktaları