Hangi Durumlarda Kira Vergisi Ödenmez?
Kira vergisinin ödenmemesi için mülk sahibinin yıllık kira gelirinin belirli bir tutarın altında olması gerekir. 2024 yılı için kira vergisi muafiyetinin söz konusu olabilmesi için belirlenen tutar yıllık olarak 33.000 TL değerindedir. Yani, yıllık toplam kira geliriniz 33.000 TL tutarının altındaysa bu durumu belgeler ile kanıtlayarak kira vergisi ödemekten muaf tutulabilirsiniz.
KİRA VERGİSİNİ KİM ÖDER?
Kira vergisini ödeyen kişi mülk sahibi yani, mülkün kira gelirini alan kişi olacaktır. Eğer kiracıysanız ve mülk sahibiniz kira değerinin üstüne kira vergisini de ekleyerek ödeme yapmanızı yani kira vergisini sizin ödemenizi talep ediyorsa bunu asla kabul etmemelisiniz. Kiralama durumlarında gelir sahibi olan kişi mülk sahibi olduğu için kira vergisini ödemekle mükellef olan kişi de kiracı değil, mülk sahibi olacaktır.
KİRA VERGİSİ ÖDENMEZSE NE OLUR?
Kira vergisinin ödenmemesi, aslında pek de mümkün değildir. Bu durumun sebebi günümüzde birçok kişinin kira ödemesini banka hesabına transfer şeklinde yapması ve bu transferler esnasında kira ödemesi seçeneğini seçerek kira vergisinin otomatik olarak alınmasını sağlamalarıdır. Ancak, kiracı ödemeyi kira ödemesi olarak göndermezse ya da mülk sahibi başka bir şekilde kira vergisini ödemekten kaçınırsa kira vergisi ödenmediği için kira vergisinin %5’i kadar faiz işlemeye başlar. Bu faiz yaptırımının üstüne bir de usulsüzlük cezası gibi çeşitli yaptırımlar da uygulanabilir.
KİRA VERGİSİNİ KİRACI ÖDER Mİ?
Kira vergisinin kiracı değil, mülk sahibi tarafından ödenmesi gerekir. Günümüzde bazı mülk sahipleri kiracıları kira vergisini ödemek için zorlayıp kira tutarının üstüne bir de kira vergisini talep etseler de bu aslında yasalara aykırı bir durumdur. Kiracıysanız kira vergisini ödeme talebi karşısında haklarınızı savunmalı ya da mülk sahibiyseniz kiracıyı kira vergisini ödemeye zorlamamalısınız. Ancak, kiracı ve mülk sahibi arasında kira değerinde bir indirim yapılması ve kira vergisinin de kiracı tarafından mülk sahibine ödenmesi gibi bir anlaşma yapılmışsa bu durumda taraflar ödemeyi kendi aralarında belirledikleri gibi yapabilirler.
KİRA VERGİSİ HESAPLAMA NASIL YAPILIR?
Kira vergisi hesaplama işlemlerinizi internette bulunan güvenilir siteler üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
KİRA VERGİSİNİ NEREDE ÖDEYEBİLİRİM?
Kira vergisini PTT şubelerinden, e-Devlet portalı üzerinden ya da mobil bankacılık uygulamalarını kullanarak ödeyebilirsiniz. Buna ek olarak kira vergisi, kira tutarı mülk sahibinin banka hesabına transfer olarak kira ödemesi altında yollanıyorsa otomatik olarak da ödenebilir.
1 EVİ OLAN KİRA VERGİSİ ÖDER Mİ?
Yalnızca 1 evi olan kişilerin kira vergisi ödemeleri mümkündür. Kira vergisi konusunda tek ev ile ilgili herhangi bir muafiyet bulunmamaktadır. Ancak, kişinin tek bir evi varsa ve bu evin yıllık kira geliri 33.000 TL değerinin altında ise kira vergisi ödemekten muaf tutulabilir. Buna ek olarak bu kural, birden fazla mülkü olan kişiler için de geçerlidir. Yani, kaç tane mülkünüz olursa olsun yıllık kira geliriniz 33.000 TL değerini aşmıyorsa kira vergisi ödemekten muaf tutulabilirsiniz.
KİRA GELİR VERGİSİNİN İKİNCİ TAKSİTİ NE ZAMAN ÖDENECEK?
Kira gelir vergisinin ikinci taksiti 2024 yılı için en geç 31 Temmuz tarihine kadar ödenmelidir. Bu tarihe kadar ödeme yapılmaması durumunda mülk sahibinin faizli vergi ödemesi gibi yaptırımlara tabi tutulması söz konusu olabilir.