Türkiye bulunduğu coğrafi konum itibari ile Orta Doğu’nun “kalbi” olarak anılıyor. Bu durumda ülkemiz dünyada yaşanan gelişmelerden bir o kadar nasibini alıyor. Gerek ülkeler arası gerginlikler gerekse çıkan savaşlardan kaynaklanan çalkalanmalar Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor. Bu “çalkalanmalardan” doğan ekonomik nedenler ise listenin başını çekiyor. Söz konusu duruma sessiz kalmayan Türkiye’deki sendikalar ise aldığı karar çerçevesinde yurdun pek çok yerinde “Haklarımız için alanlardayız” mitingleri düzenleniyor. Bugün bu mitinglerden biri de Kocaeli Anıtpark meydanında gerçekleşti.
İSTİKLAL MARŞI VE KUR’AN-I KERİM TİLAVETİ İLE AÇILIŞ YAPILDI
Hak-iş, DİSK, Türk-İş gibi önde gelen sendikaların katılımının yanında irili ufaklı pek çok sendikanın katıldığı miting, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Diyanet-Sen Kocaeli Şube Müdürü Çetin Kıranşal’ın Kuran tilavetiyle devam etti.
ÇOĞU ALANDAYDI…
Diyanet-Sen Kocaeli Şube Müdürü Çetin Kıranşal’ın Kuran tilavetinin ardından sahneye davet edilen Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Genel Başkanvekili İdris Ersoy, konfederasyona bağlı sendikaların genel başkanları ve şube başkanları büyük bir coşkuyla karşılandı. Ardından sözü alan Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan’ın konuşmalarından satır başları şu şekilde:
ÜÇÜNCÜ KEZ “ADALET” İSTEDİLER
Kocaeli’de bu yıl üçüncü kez bir araya geldiklerini dile getiren Arslan, mazlum ve mağdur olan herkesin yanında olduklarının altını çizdi. “Hak-İş nerede biz oradayız”, “Vergide adalet istiyoruz” gibi sloganlar coşkuyla tekrarlandı. Bununla beraber Başta DEM parti başta olmak üzere diğer siyasi partilerin kazandıkları oteriteyi sendikalara saldırmak için kullandıklarını ifade etti. Van’da 850 işçinin işsiz bırakıldığını ve 4 aydır mücadelede olduklarını vurgulayan başkan “Sırf PKK’nın yanında olmadıkları için işten atıldılar” diyerek sözlerini sürdürdü.
“PANDEMİ, DEPREM TAMAM…”
Sözlerinin devamında Arslan şunları söyledi “pandemi, deprem tamam ama sorumlusu biz işçiler değiliz! Meydanlara gelen işçilerin hangi zorluklarla mücadele ederek buraya geldiğini biliyoruz. Bu birlikteliği güçlendireceğiz. Pandeminin bedelini işçiler ödedi. Pandemiye meydan okuyan tüm çalışanlara selam olsun. Biz pandeminin mağduruyuz. Pandemi bizi yoksullaştırdı ve çok yordu. Ülke büyük bedel ödedi ama en büyük mağduriyeti biz yaşadık. Sonra tarihte görülmemiş bir deprem yaşadık. Yine mağdur biz olduk.
“SİSTEM YAKALADIĞNI ÖPÜYOR”
Bu meydanları bizi duyun, anlayın diye dolduruyoruz. Kardeşlik hukuki gereği devletimize, milletimize bağlılığımızı ortaya koymak için bu eylemleri yapıyoruz. Bizim hükümetimize karşı sorumluluğumuz var. Bu sorumluluğumuzu yerine getirmek için buradayız. Bizdeki vergi sistemi yakaladığını öpen bir sistem. Biz buna karşıyız. Az kazanan az, çok kazanan çok vergi versin. Verginin kriz döneminde yüzde 10 ile sınırlandırmalı. Yüksek vergi hepimizin belini büküyor. Böyle bir adalet olur mu? Vergi dilimlerindeki aralıkları artırın, oranları azaltın diyoruz. Çok kazanan çok çok vergi versin, az kazanan az vergi versin. Verginin adaletli alınmasını istiyoruz.
“SENDİKAL HAKLARDA DÜZENLEME ŞART”
Sendikalı işçi sayısının artırılmasını istiyoruz, çünkü sendikalılık aynı zamanda kayıt dışı çalışmanın önüne geçmek anlamına gelir. Bu nedenle, işçilerin örgütlenmesinin önündeki tüm engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz. Taşeron işçilerin kadroya alınması için verdiğimiz mücadele sonucunda, belediyelerde ve kamu kurumlarında çalışan işçiler kadroya geçirildi. Şimdi ise kapsam dışı kalan işçilerin de kadroya alınmasını talep ediyoruz. İş barışının sağlanması için bu adımın atılması şarttır. Ayrıca, kağıt toplayıcıları gibi sektörlerde çalışan emekçilerin sendikal haklarına kavuşmasını sağlayacak düzenlemelere ihtiyaç var. Bu tür sorunların çözümü için, kamu çerçeve protokolü başta olmak üzere tüm emekçilerin enflasyon kayıplarını giderecek ek zamların yapılmasını talep ediyoruz.
“ASGARİ ÜCRET ANLAMINI YİTİRDİ”
Ülkemizde asgari ücret, gerçek anlamını yitirmiş durumda. Çalışanların %45’i asgari ücretle çalışıyor, bu kabul edilemez ve emekçilere yapılan büyük bir haksızlıktır. Asgari ücretle ilgili düzenlemeler acilen gözden geçirilmelidir. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısının bir an önce değiştirilmesi gerekiyor, çünkü mevcut yapısıyla sağlıklı bir asgari ücret belirlenmesi mümkün değil. Biz, Hak-İş olarak, tüm taleplerimizi gerekçeleriyle birlikte ortaya koyuyoruz.”
IMF’Yİ KOVDUK!
Arslan, sözlerini bazı partilerin IMF ile tekrar anlaşma yapmak istemesine tepki göstererek noktalayıp şunları kaydetti: ” IMF’yi kovduk, IMF demek kriz demek, muhalefet partileri IMF ile tekrar anlaşma sağlamak istiyor ama olmayacak. Sayın Cumhurbaşkanımızdan Allah razı olsun bizi bu beladan kurtardı.”