Evde Simit Nasıl Yapılır? Püf Noktası
Evde simit yapmak için gerekli malzemeler başlıca şunlardır:
- Ilık su (1 su bardağı)
- Ilık süt (1 su bardağı)
- İnstant maya (1 paket)
- Şeker (1 yemek kaşığı)
- Sıvı yağ (yarım su bardağı)
- Tuz (1 tatlı kaşığı)
- Un (5 – 6 su bardağı)
- Üzüm pekmezi (1 çay bardağı)
- Susam (dilediğiniz kadar)
Simit yapmak için öncelikle süt, su, yağ, şeker ve mayayı yoğurma kabına alarak karıştırmanız gerekir. Sonrasında bu karışıma tuz ve unu ekleyerek yoğurmaya başlamalısınız. Hamurunuzun kıvamı kulak memesi yumuşaklığından biraz daha sert olmalıdır. Sonrasında hamurunuzu mayalanması için 35 dakika kadar dinlendirin. Bu dinlenme sürecinde yoğurma kabının üstüne bir tülbent ya da bez örtmeniz gerekir. Mayalanma süresi bittikten sonra hamurunuzdan mandalina büyüklüğünde parçalar kesin. Sonrasında bu parçaları da ikiye bölün ve elinizle parçaları ince uzun şekle getirmeye çalışın. Ardından ince uzun şekle sahip olan hamur parçalarını yuvarlaklar haline getirin. Yuvarlaklar haline getirdiğiniz simit hamurlarını önce pekmeze sonra da susama bulayın. Simitlerinizi önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 25 dakika kadar pişirmeniz gerekir.
SİMİT YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?
Simit yapmanın püf noktaları şunlardır:
- Bol Bol Susam Kullanmak
Simit, kahvaltılarımızın önemli bir parçası haline gelmiştir. Simidin bu kadar sevilmesinin en önemli sebeplerinden biri de birçok hamur işine göre daha susamlı olmasıdır. Susam hem tadı hem de dokusu ile simide lezzet katan bir malzemedir. Bu yüzden evde simit yaparken bol bol susam kullanmanız, daha leziz simitler elde etmenize yardımcı olacaktır.
- İnce Hamurlar Kullanmak
Simit yaparken şekil verme aşamasında hamurları yeterince inceltmemek, simidin çıtır çıtır olmasını engelleyecektir. Bu yüzden yarım mandalina büyüklüğündeki simit hamurlarınızı iyice incelttikten sonra simit şekli vermeniz gerekir. Ancak, çıtır simit yerine yumuşak simit yemekten hoşlanıyorsanız hamurlarınızı biraz daha kalın yapabilirsiniz.
- Hamurun Sertliğini İyi Ayarlamak
Simit yapımı konusunda en çok zorlanılan konulardan biri hamurun sertliğini ayarlamaktır. Hamurun sertliği kulak memesi kıvamından bir tık daha sert olmalıdır. Bu kıvamdan çok daha yumuşak ya da çok daha sert simit hamurları, çıtır çıtır simitler elde etmenize engel olacaktır.
YUMURTALI SİMİT NASIL YAPILIR?
Yumurtalı simit, çıtır ve leziz simitleri daha leziz hale getirmek için iyi bir seçenektir. Yumurtalı simit yapmak için öncelikle yumurta tavasına biraz yağ koymanız gerekir. Sonrasında simidi de yumurta tavasına koymanız ve simidin ortadaki boşluk kısmına önceden hazırlanmış yumurtayı dökmeniz gerekir. Yumurtanızı hazırken 1 adet yumurta kıymalı ve içine 1,5 yemek kaşığı kadar rendelenmiş kaşar peynir koymanız gerekir. Yumurtanıza pul biber gibi sevdiğiniz baharatları da ekleyebilirsiniz. Çırpmış olduğunuz yumurtayı simidin ortasına döktükten sonra birkaç dakika içerisinde pişirerek afiyetle tüketebilirsiniz.
SİMİT MİDE BULANTISINA İYİ GELİR Mİ?
Simit gibi tuzlu ve çıtır çıtır yiyecekler, mide bulantısına iyi gelebilir. Özellikle de midesi bulanan kişinin canı simit çekiyorsa birkaç lokma simit yemesi iyi olabilir. Ancak, simidin üzerinde bulunan susamlar çok yağlı olduğu için çok fazla simit yemek mide bulantısının daha çok artmasına yol açabilir.
SİMİT İSHALE İYİ GELİR Mİ?
Simit, ishale iyi gelmeyen bir yiyecektir. Simit, fazlasıyla yağ kullanılarak yapılan bir yiyecek olduğu için ishale iyi gelmez ve tam aksine ishal problemini çok daha kötü bir hale getirebilir.