Evde Pizza Nasıl Yapılır? Püf Noktası
Evde pizza yaparken hem hamuru hazırlama konusunda hem de pizzanın üstüne koyacağınız malzemeler konusunda dikkatli olmanız gerekir. Evde pizza yapmak için hamur için gerekli malzemeler şunlardır:
- Un (5 su bardağı)
- İnstant maya (1 paket) ya da yaş maya (yarım paket)
- Toz şeker (1 yemek kaşığı)
- Tuz (yarım yemek kaşığı)
- Zeytinyağı (4 yemek kaşığı)
- Ilık su (2 su bardağı)
Pizza sosu için gerekli malzemeler şunlardır:
- Domates salçası (1 yemek kaşığı)
- Su (yarım su bardağı)
- Kekik (1 tatlı kaşığı)
- Tuz (yarım çay kaşığı)
Pizzanın üstüne ekleyeceğiniz malzemeler ise tamamen size kalmış bir durumdur. Örnek olarak bazı kişiler pizzada mantar ve yeşil zeytin kullanmayı tercih ederken bazı kişiler de siyah zeytin ve mısır kullanmayı tercih edebilirler. Ancak, pizzanın üzerine koyulacak olmazsa olmaz malzeme peynirdir. Bu peynir, mozzarella ya da kaşar peyniri gibi eriyebilen yağlı peynirler arasından seçilmelidir.
EVDE PİZZA NASIL YAPILIR?
Evde pizza yapmak için öncelikle yukarıda belirtilmiş olan hamur için gerekli malzemelerin maya hariç hepsini bir yoğurma kabına almalısınız. Yoğurma kabına aldığınız malzemeleri iyice yoğurarak birbirlerine karışmalarını ve hamur kıvamı almalarını sağlamalısınız. Hamur kıvamı elde ettikten sonra instant ya da yaş mayayı ekleyerek birkaç dakika daha yoğurmalı ve hamuru şişmesi için beklemeye almalısınız.
Hamurunuz beklerken bir kâseye domates salçası ve suyu ekleyerek iyice karıştırmanız gerekir. İyice karıştırmış olduğunuz domates salçası ve su, sos kıvamını aldıktan sonra kekik ve tuzu eklemelisiniz. Kekik ve tuzun da sosa karışmasını sağladıktan sonra pizza sosunuz hazır hale gelecektir. En az 30 dakika boyunca beklemiş olan pizza hamurunuzu alarak avuç içi büyüklüğündeki toplar şeklinde kesmelisiniz. Bu hamur toplarını oklava yardımı ile açarak istediğiniz kalınlıkta pizza hamurları elde etmeniz ve çatal yardımı ile üstlerinde sosun hamurun içerisine girebileceği küçük delikler açmanız gerekir. Yuvarlak şekline gelen pizza hamurlarının üstüne sos sürdükten sonra öncelikle sucuk, pastırma ya da mantar gibi pişmesi zor olan pizza malzemelerini eklemeniz gerekir. Bu malzemeleri koyduktan sonra pizza hamurunuzu 200 derecelik ısıda yaklaşık olarak 12 dakika boyunca pişirmeniz gerekir. 12 dakikalık pişirme süresi bittikten sonra mozerella ya da kaşar peynirinizi ekleyerek pizzalarınızı birkaç dakika daha peynir eriyene kadar pişirebilirsiniz.
EVDE PİZZA YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?
Evde pizza yapmanın püf noktaları başlıca şunlardır:
- Kalınlık Konusuna Dikkat Edin
Birçok kişi en lezzetli pizzanın en ince hamurlu pizza olduğunu zannetse de bu büyük bir yanılgıdır. Bazı kişiler için çok da ince hamurlu olmayan pizzalar daha lezzetli olabilir. Bu yüzden eğer kalın hamurlu pizza seviyorsanız standart sabitlere bağlı kalarak zevklerinizden vazgeçememeniz gerekir.
- Fırını Önceden Isıtmayı Unutmayın
Pizza da tıpkı kurabiye hamuru gibi önceden ısınmamış bir fırına girerse dağılabilecek bir hamur ile yapılır. Hamurun dağılması da bir tepsideki birden fazla pizzaların birleşmesine ve ortaya hem görünüm açısından estetik olmayan hem de fazla lezzetli olmayan pizzaların çıkmasına yol açabilir.
EVDE PİZZA KAÇ DAKİKADA PİŞER?
Evde yapılan pizza yaklaşık olarak 15 dakikada pişecektir. Ancak, bazı kişiler pizzanın üstüne eklenen peynir gibi çeşitli malzemelerin daha çok kızarmış ve hatta hafif yanık olmasını istedikleri için pizzaları 20 dakika boyunca da pişirebilirler.