Evde Peynir Nasıl Yapılır? Püf Noktası
Evde peynir yapmak için gerekli malzemeler şunlardır:
- Süt (6 kg)
- Peynir mayası (1,5 çay kaşığı)
- Kaya tuzu (2 yemek kaşığı)
Evde peynir yapmak için öncelikle sütü ısıtmanız gerekir. Isıtma işlemi esnasında ocağın altının çok da açık olmaması önemlidir. Kaynamak üzere olan ama kaynamayan sütü ocaktan alarak yaklaşık olarak 36 derecelik bir ısıya gelene kadar bekletin. Ardından sütünüzün içine peynir mayasını ekleyin. Peynir mayasını ekleyip sütü tekrardan karıştırdıktan sonra ağzını bir havlu ya da tülbent yardımı ile örtün. Ardından bu karşımı 1,5 saat boyunca bekletin ve bu sürenin sonunda kıvam almaya başlayan peynirlerinize hafif çizikler atarak tekrardan beklemeye alın. Bu karışımı 1 saat kadar daha beklettikten sonra üzerine peynirin suyun içinde kalacağı kadar su ve kaya tuzu ekleyin. Peynirlerinizi dilediğiniz şekilde kesebilirsiniz.
EVDE PEYNİR YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?
Evde peynir yapmanın püf noktaları başlıca şunlardır:
- Tam Yağlı Süt Kullanmak
Peynir yapımı söz konusu olduğu zaman yarım yağlı ya da yağsız sütlerden kaçınmanız gerekir. Bu sütler ile peynir yapmaya çalışırsanız peynirin kıvam alması konusunda çok zorluk çekebilirsiniz ya da peynir kıvam alsa bile çok lezzetli olmayabilir. Bu yüzden peynirlere ideal lezzeti katacak olan tam yağlı süt kullanmanız önemlidir.
- Sütü Kaynatmamak
Evde peynir yapımı konusunda en çok karşılaşılan hata, sütün kaynatılmasıdır. Sütün kaynatılması, peynirin kıvam almasını engelleyecek ve topak topak olmasına yol açacaktır. Sütünüzü kaynamak üzere olacak kadar ısıtmalı ama asla kaynatmamalısınız. Bu yüzden peynir yaparken ocağın başından ayrılmamanız ve sütün ısısını sürekli olarak kontrol etmeniz gerekir.
- Peynir Mayası Kullanmak
Bazı tariflerde sirke ya da limon gibi asidik maddeler ile de peynir yapılsa da bu tarifte peynir mayası kullanmanız şarttır. Buna ek olarak bu tarifte kullanacağınız peynir mayası ürünlerinin kaliteli ürünler olması gerekir. Peynir mayasını güvenilir bir peynirciden ya da online satış yapan güvenilir bir satıcıdan satın alabilirsiniz.
- Peyniri Hava Almayan Bir Cam Kavanozda Muhafaza Etmek
Evde peynir yapmak, birçok kişi için zordur ve birçok kişinin en çok zorlandığı konu da peynirin hemen sertleşmesi ve küflenmesidir. Bu peynir tarifinde herhangi bir katkı maddesi olmadığı için peynirler çok kısa bir sürede sertleşebilir ya da küflenebilirler. Bu yüzden peynir yapımından hemen sonra peynirlerinizi peynir suyu ile beraber cam kavanoz içerisine koymalı ve kavanozun hava almadığından emin olmalısınız.
EVDE PEYNİR YAPIMI MAYASIZ OLUR MU?
Evde peynir yapmak için peynir mayası kullanmak şart değildir. Ancak, mayasız bir şekilde peynir yapmak istiyorsanız yukarıdaki tarifin malzemelerini biraz değiştirmeniz gerekir. Peynir mayası yerine sirke koyabilirsiniz. Buna ek olarak sütün yanına iki yemek kaşığı yoğurt da eklemeniz ve sütü kaynayıncaya kadar ocağın üstünde karıştırmanız gerekir.
EVDE YAPILAN PEYNİRİN SUYU NASIL DEĞERLENDİRİLİR?
Evde yapılan peynirin suyu kesinlikle atılmamalı ve değerlendirilmelidir. Evde peynir yaparken elde ettiğiniz tuzlu peynir suyunun bir kısmını peynirinizi muhafaza ederken kullanmanız gerekir. Buna ek olarak peynir suyu olarak da bilinen peynir altı suyu, çörekler ya da ekmekler gibi unlu tariflere lezzet katabilir. Peynir altı suyundan leziz çorbalar bile yapabilirsiniz.