Evde Lokum Nasıl Yapılır? Püf Noktası
Türk lokumu, dünya genelinde üne sahiptir. Ülkemize gelen yabancı turistler ziyaretleri sırasında sevdiklerine mutlaka Türk lokumundan almaktadır. Üstelik lokum konusunda ülkemiz oldukça geniş bir menüye de ev sahipliği yapmaktadır. Farklı malzemelerin kullanımı ile hazırlanabilen lokumlar aklınıza gelebilecek tüm tatlara sahip olabilir.
Dışarıda ya da evde pişirilen Türk kahvesinin yanında lokum ikram edilmesi adeta bir gelenek haline gelmiştir. Ağızların tatlanmasını sağlayan lokumlar aynı zamanda kan şekerinin de dengelenmesinde etkili rol oynamaktadır. Peki sizde evinizde kolayca lokum hazırlayarak, kahvenizin yanında ağzını tatlandırmak ya da aniden gelen misafirlerine ikram etmek istemez misiniz? İşte kolay bir şekilde hazırlayabileceğiniz lokum tarifi!
EVDE LOKUM YAPMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER
Evde yapabileceğiz lokum, padişah lokumu olarak da bilinmektedir. Farklı lokum çeşitleri olsa da en fazla sevilen ve tüketilen padişah lokumunu evde nasıl yapabileceğinizi sizlere aktaracağız. İşte evde lokum yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler;
- 1 litre süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 1,5 su bardağı un
- 125 gram tereyağı
Lokumun ara malzemesi için gerekli olan malzemeler;
- 2 poşet krem şanti
- 2 su bardağı süt
Lokumları bulamak için hazırlanacak harcın malzemeleri;
- 1 su bardağı Hindistan cevizi
Lokumun üzeri için gerekli olan malzemeler;
- 30 adet fındık içi
EVDE LOKUM NASIL HAZIRLANIR?
Evde lokum hazırlamak için ilk olarak sütü, unu, tereyağını ve şekeri bir tencereye almalısınız. Ardından karıştırarak orta ateşte muhallebi kıvamı alması beklenmelidir. Karışım kaynayıp, muhallebi kıvamı almaya başlayınca içerisine vanilya katılır ve bir, iki tur karıştırıldıktan sonra ocaktan alınır. Ocaktan alınan karşımın bir borcama dökülür. İlk sıcaklığı gittikten sonra muhallebi buzdolabına kaldırılır ve ortalama olarak üç saat bekletilir.
Lokumların arası için iki poşet krem şanti, bir su bardağı süt ile karıştırılarak hazır hale getirilir ve bu da soğuması için buzdolabına kaldırılır. Soğuma gerçekleştikten sonra muhallebi bir bıçak yardımı ile ince ve uzun olacak şekilde kesilir. Krem şanti bu şeritlere sürülür ve muhallebi rulo haline getirilir. Hazırlanan rulolar Hindistan cevizine bulanır ve üzerine fındıklar yerleştirildikten sonra servise hazır hale gelir.
EVDE LOKUM YAPMANIN PÜF NOKTALARI
Evde lokum yaparken hazırlanan iç harcın, bir gece boyunca buzdolabında bekletilmesi daha ideal olacaktır. Gelecek konuklar için hazırlanıyor ise en az üç saat buzdolabında bekletilmesi gerektiği göz önüne alınarak, hazırlıklara ona göre başlanmalıdır.
Kullanılacak büyük bir borcamın olmaması halinde muhallebinin birkaç adet borcama eşit olacak şekilde paylaştırılması gerekir. Çünkü bu aşamada muhallebinin kalınlığın çok ince ya da çok kalın olmaması gerekir.
EVDE YAPILAN LOKUM KAÇ KALORİ?
Lokumun sahip olduğu kalori, tercih edilen tarife göre değişiklik göstermektedir. Gül lokumu, çikolata kaplı lokum, portakallı lokum ya da limonlu irmikli lokum gibi daha pek çok lokum çeşidi bulunmaktadır. Bu da lokumların sahip olduğu kalori oranının değişmesine neden olur. Genel olarak bakıldığın da ise 9 gramlık bir adet lokumun kalorisi 32’dir. Bir lokumun 100 gram olduğu baz alındığında ise sahip olduğu besin değerleri şu şekilde olur;
- Karbonhidrat 89,28
- Protein 0,12
- Potasyum 19
- Kalsiyum 5
- Demir 0,1