Evde Kumpir Nasıl Yapılır? Püf Noktası
Kumpir yapımında kullanılan malzemeler, kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Ancak, klasik kumpir tarifinde kullanılan malzemeler şunlardır ve malzemelerin ölçüsü kişinin talebine göre belirlenmelidir:
- Tereyağı
- Patates
- Haşlanmış mısır
- Kaşar peyniri
- Çekirdeksiz ve doğranmış yeşil ya da siyah zeytin
- Doğranmış ve pişmiş sosis
- Ketçap
- Mayonez
- Amerikan salatası
Kumpir yapmak için öncelikle patateslerinizi güzelce yıkamalısınız. Patateslerinizi çok dikkatli bir şekilde yıkamanız, kumpir yapımında patateslerin kabuğu soyulmadığı için çok önemlidir. Yıkadığınız patatesleri kuruduktan sonra alüminyum folyoya sarmalı ve fırına atmalısınız. Patatesler, fırında 220 derecede yaklaşık 80 dakika boyunca pişmelidir. Pişen patatesler fırından çıkarıldıktan sonra alüminyum folyoları kaldırılmalıdır. Ardından patateslerin ortasında yarık açılmalıdır. Her patatesin içine birer kaşık tereyağı eklenerek patatesin içi çatal ya da kaşık yardımı ile ezilmelidir. Bu adımdan sonra kaşar peyniri de eklenerek patates içi tekrar karıştırılmalıdır. Son olarak haşlanmış mısır ve Amerikan salatası gibi malzemeleri eklemeniz gerekir.
EVDE KUMPİR YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?
Evde kumpir yaparken dikkate almanız gereken püf noktalar başlıca şunlardır:
- Bol Tereyağı Kullanmak
Kumpir yapımı söz konusu olduğu zaman bazen kalorisi az olsun diye tereyağının ölçüsü azaltılabilir. Ancak, kumpir içine yeterince tereyağı koyulmazsa patateslerin içi kumpir kıvamına gelmeyecek ve kaşar peyniri de erimeyecektir. Bu yüzden de yemeğin israf olması muhtemel hale gelecektir. Kumpir yaparken her bir patates için en az 1 yemek kaşığı tereyağı kullanmanız gerekir.
- Malzemeleri Kişiselleştirmek
Kumpir, standart bir tarifi olmayan nadir yemeklerden bir tanesidir. Kumpirin bu özelliğini kullanarak kumpir yaparken dilediğiniz malzemeyi kullanırsanız çok daha leziz bir kumpir elde edebilirsiniz. Bazı kişiler kumpirin içine mor lahana turşusu gibi oldukça değişik lezzetler bile eklerler. Siz de kumpir yaparken malzeme kullanımı konusunda kendinizi sınırlandırmamalısınız.
- Kumpirin Tereyağını ve Kaşar Peynirini Patatesler Soğumadan Eklemek
Kumpir yapımı konusunda en sık karşılaşılan hatalardan biri de patatesler soğuduktan sonra tereyağı ve kaşar peyniri ile patates içlerini ezmektir. Bu hata, tereyağının ve kaşar peynirinin erimesine yol açacaktır. Erimemiş kaşar peyniri ve tereyağı da kumpirin lezzetini düşürebilir. Bu yüzden kumpir yaparken tereyağı ve kaşar peynirini patatesleriniz soğumadan eklemelisiniz.
KUMPİRİN YANINA NE GİDER?
Kumpir, birçok farklı lezzetli içecek ya da yiyecek ile kombine edilebilir. Kumpirin yanına en çok yakışan iki şey mercimek çorbası ve ayrandır. Ülkemizde çorba kültürü oldukça gelişmiştir. En popüler çorbalardan biri de mercimek çorbasıdır. Mercimek çorbası için öncelikle 1 adet orta boy soğanı doğrayarak yağda kavurmanız gerekir. Soğanlar kızardıktan sonra da iyice yıkanmış ve süzülmüş olan 1 su bardağı mercimeği de yağa atmalısınız. Bu iki malzemeyi yağda birkaç dakika kızarttıktan sonra yarım yemek kaşığı biber salçası eklemelisiniz. Biber salçası da iyice kavrulduktan sonra ise dilediğiniz kadar karabiber ve kimyon ilave edebilirsiniz. Ardından 3,5 su bardağı kaynar suyu da karışıma ekleyerek biraz daha pişirmeye devam etmelisiniz. Son olarak karışımı el blenderi ile çorba kıvamına getirmeniz gerekir.
Ayran yapmak için ise ihtiyacınız olan malzemeler tuz, yoğurt ve sudur. Kullandığınız yoğurdun taze ve organik bir yoğurt olması ayranınızın daha leziz olmasını sağlayacaktır. Buna ek olarak ayranı ayran karıştırıcı ile yapmak ve biraz da nane eklemek de ayranınızın daha güzel bir tada ve kıvama sahip olmasına yardımcı olacaktır.