Evde Ketçap Nasıl Yapılır? Püf Noktası
Evde ketçap yapmak için gerekli malzemeler şunlardır:
- Salkım domates (1 kilo)
- Soğan (yarım adet)
- Arnavut biberi (3 adet acı olmasını istemiyorsanız hiç koymayabilirsiniz)
- Sarımsak (2 diş)
- Defne yaprağı (2 adet)
- Karanfil (1 adet)
- Tarçın (1 silme çay kaşığı)
- Elma sirkesi (5 yemek kaşığı)
- Zeytinyağı (4 yemek kaşığı)
- Toz şeker (2 silme yemek kaşığı)
- Tuz (damak tadına göre)
- Karabiber (damak tadına göre)
Ketçap yapımı için öncelikle soğanın ve sarımsağın kabuğunu soymalısınız. Kabuğunu soymuş olduğunuz soğanı ve sarımsağı bir kaba almalısınız. Bu kabın içerisine sapını ayıkladığınız biberleri de ekleyebilirsiniz. Ardından domatesleri soymadan bıçakla birkaç parçaya ayırarak kaba koymalısınız. Sonrasında bu sebzelerin hepsi rondo yardımıyla püre haline gelene kadar parçalanmalıdır. Sonrasında diğer malzemeleri zeytinyağına atarak sebze karışımını da eklemeli ve domates suyu bitinceye kadar karışımı pişirmelisiniz. Bu pişirme işleminden sonra karanfil ve defne yapraklarını süzerek ayırmalısınız. Sonrasında elde ettiğiniz karşımı tülbent yardımı ile süzerek ketçap kıvamına getirebilirsiniz. Bu ketçap kıvamını alan karışımın tavada birkaç dakika daha pişirilmesiyle birlikte ketçabınız hazır hale gelecektir.
KETÇAP YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?
Ketçap yapmanın püf noktaları başlıca şunlardır:
- Taze Domatesler Seçmek
Evde olan ve çürümek üzere olan domatesleri ketçap yapımında kullanmak, kulağa iyi bir fikir gibi gelse de aslında değildir. Böyle bir şey yapmak, yalnızca domateslerin değil tarifte kullanılan diğer malzemelerin de israf olmasına yol açabilir çünkü ketçap yapımında kullanılan domateslerin taze olmaması hem ketçabın tadını bozar hem de kısa sürede tüketilmeden küflenmesine yol açar. Bu yüzden ketçap yapmak için taze domatesler kullanmaya özen göstermelisiniz.
- Domatesin Suyunu İyice Süzmelisiniz
Ketçap yapımındaki en önemli noktalardan biri kıvamın doğru forma gelmesini sağlamaktır. Bunun için domatesin suyunun iyice süzülmesi gerekir. Aksi taktirde elde edeceğiniz ketçap, cıvık bir kıvamda olacaktır ve bu da ketçabın lezzetli olmasını ya da birçok tarifte kullanılmasını engelleyecektir.
- Karışımın İyice Pişirilmesi
Ketçap yapımındaki en önemli noktalardan biri de karışımın iyice pişirilmesidir. Aksi taktirde domates ve soğan gibi sebzeler çiğ kalacak ve ketçap değil de domates püresi yiyor gibi hissedeceksiniz. Bu yüzden ketçap karışımını hem suyunu süzmeden önce hem de suyunu süzdükten sonra iyice pişirmelisiniz. Ancak, pişirme süresinizi uzun tutmaktan da kaçınmalısınız çünkü bu da ketçabın yanmasına yol açabilir.
KETÇAP ZARARLI MI?
Ketçap da her türlü sos gibi çok aşırı tüketildiği zaman aşırı kalori alımından dolayı sağlığa zararlı olabilir. Buna ek olarak özellikle de hazır ketçaplar, aşırı tuz içerdikleri için tansiyon konusunda problem yaşamanıza yol açabilirler. Bu yüzden tansiyon hastaları ya da mide problemi olan kişilerin ketçap tüketmekten kaçınmaları gerekir. Herhangi bir sağlık problemi bulunmayan kişiler ise evde doğal ketçap yapmalı ve bu ketçabı ölçülü bir biçimde tüketmelidirler.
KETÇAP SAÇ SÜRÜLÜR MÜ?
Ketçabın saça herhangi bir faydası bulunmamaktadır. İnternette yer alan bazı kaynaklara göre ketçabın saç rengini düzenleme gibi etkileri olduğu zannedilse de bu büyük bir yalandır. Saçınıza ketçap sürmek, oldukça yersiz bir hareket olacaktır. Buna ek olarak ketçap, yağlı bir sos olduğu için saçınızda yağlanmalara da yol açabilir. Özetle güvenilir olmayan kaynaklardan elde ettiğiniz bilgiler doğrultusunda saçınıza ketçap sürmemelisiniz.