Evde Keşkek Nasıl Yapılır? Püf Noktası
Evde keşkek yapmak için gerekli malzemeler başlıca şunlardır:
- Bir gece önceden ıslatılmış aşurelik buğday (1,5 su bardağı)
- Bir gece önceden ıslatılmış nohut (1 su bardağı)
- Dana eti (500 gram)
- Tuz (1 tatlı kaşığı)
- Sıvı yağ (1,5 çay bardağı)
- Tereyağı (3 yemek kaşığı)
- Biber salçası (1 yemek kaşığı)
Öncelikle ıslatmış olduğunuz buğday ve nohudu iyice yıkayın ve suyunu da süzün. Sonrasında buğday ve nohudu düdüklü tencereye alarak dana eti ve tuzu da üzerine ekledikten sonra kaynar su ile pişirmeye başlayın. Bu malzemeler piştikten sonra bir ezme aparatı yardımı ile malzemeleri ezin. Sonrasında sos tenceresinde tereyağını eritin ve biber salçasını tereyağında kavurmaya başlayın. Keşkeğinizin üstüne sos ekleyerek afiyetle tüketebilirsiniz. Keşkek yapmanın püf noktası, buğday, nohut ve etin güçlü bir ezme aparatı ile iyice ezilmesidir.
KEŞKEK NERENİN YEMEĞİ?
Keşkeğin nerenin yemeği olduğu tam olarak bilinmemektedir. Kimine göre keşkek, Hatay şehrine özgü bir yemekken kimine göre ise Aydın şehrine özgü bir yemektir. Keşkek, değişik tarifler ile ülkemizdeki neredeyse tüm şehirlerde yapılan ve sevilen bir yemektir.
KEŞKEK TAVUKLU YAPILIR MI?
Keşkek, yalnızca et ile değil tavuk ile de yapılabilir. Bazı yörelerde keşkek, tavukla yapılmaktadır ve bu hali de oldukça lezzetli olmaktadır. Buna ek olarak tavuklu keşkek, yoğurt ve naneli yağ ile de tüketilebilir.
KEŞKEĞİN YANINA NE GİDER?
Keşkeğin yanında birçok leziz yiyecek ya da içecek tüketebilirsiniz. Keşkeğe en çok yakışacak leziz yemekler ve içecekler başlıca şunlardır:
- Reyhan Şerbeti
Reyhan şerbeti, özellikle de Diyarbakır’da çok meşhur bir içecektir. Ferahlatıcı ve leziz bir içecek olan reyhan şerbeti; 1 demet reyhan, 5 adet limon tuzu, 6 yemek kaşığı toz şeker ve 6 su bardağı sıcak su ile yapılır. Reyhan şerbeti yapmanın püf noktası şerbeti kaynatmamak, yalnızca sıcak su etkisi ile demletmektir. Buna ek olarak limon tuzu kullanımı da reyhan şerbetinin eşsiz renginin ortaya çıkması açısından önemlidir.
- Mercimek Çorbası
Mercimek çorbası, neredeyse tüm yemeklerin yanına yakışan leziz bir çorbadır. Mercimek çorbası yapmak için 1 su bardağı mercimek, yarım çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 3,5 su bardağı su ve 1 adet orta boy soğan kullanmanız gerekir. Mercimek çorbası yapmak için öncelikle soğanı orta boyutlarda doğradıktan sonra yağda kızarana kadar kavurmanız gerekir. Arından mercimekleri de soğanın üstüne ekleyerek birkaç dakika daha kavurmalısınız. Mercimekler de kavrulduktan sonra salçayı da ekleyerek birkaç dakika daha kavurduktan sonra son olarak kaynar suyu ekleyerek karışımı 5 – 10 dakika kadar kaynatmalısınız. Son olarak el blenderi ile malzemeleri ezerek çorba kıvamı elde edebilirsiniz.
- Sulu Tavuk Yemeği
Sulu tavuk yemeği için öncelikle tavuk etlerini güzelce kızarmanız gerekir. İyice kızarmış olan tavuklarınızın yağını dökmeden üstlerine karabiber ve tuz ekleyerek haşlamaya başlayabiliriz. 20 dakikalık haşlanma süresi sonunda zaten kızarmış olan tavuklar hazır hale gelecektir. Sulu tavuk yemeğini servis ederken suyunu dökmemeli ve tavukları suyu ile servis etmelisiniz. Tavukların üzerine karabiber koyarak yemeği daha lezzetli hale getirebilirsiniz.
- Salata
Keşkek gibi leziz ve ağır bir yemeğin yanına besleyici otlardan yaptığınız bir salata çok yakışacaktır. Salatanız için dilediğiniz gibi marul ve roka gibi malzemeleri, sosu için de zeytinyağı ve limon suyu gibi malzemeleri kullanabilirsiniz.