Evde Kefir Nasıl Yapılır? Püf Noktası
Evde kefir yapmak için gerekli malzemeler başlıca şunlardır:
- 1 litre süt
- Kefir mayası
Öncelikle kefir mayasını plastik kaşık ile alarak cam bir sürahiye koymanız gerekir. Ardından 1 litre sütü de üstüne boşaltmalısınız. Sürahinin ağzını streç film ile kaplayarak streç filmin üzerinde de birkaç delik açmalısınız. Karışım, bu hali ile 24 saat boyunca karanlık bir alanda beklemelidir. 24 saatin sonunda kefir maya taneleri yüzeye çıkacaktır. Bu taneleri süzgeç yardımı ile aldıktan sonra kefir karışımının üstüne biraz su ekleyerek tüketebiliriz.
KEFİR YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?
Kefir yapmanın püf noktaları başlıca şunlardır:
- Plastik Kaşık Kullanılmalıdır
Kefir yapımında metal kaşık yerine plastik kaşık kullanılmasının sebebi metal gibi malzemelerin kefirin içerisinde probiyotik bakterilere zarar vermesidir. Bu zarar durumu, kefirin faydalı etkilerini kaybetmesine ve hatta bozulmasına yol açabilir.
- Kefir Karanlık Ortamda Bekletilmelidir
Kefir mayalanırken karanlık ortamda beklemesi, ışığın probiyotik bakteriler üzerindeki olumsuz etkilerini önlemek açısından oldukça önemlidir.
- Kefirin 24 Saat Boyunca Mayalanması Gerekir
Kefir, hamur gibi birkaç saat içerisinde mayalanamaz. Bu yüzden kefiri en az 24 saat boyunca bekletmek gerekir.
- Kefir Yapımında Kullanılan Sütün Oda Sıcaklığında Olması Gerekir
Kefir de dahil olmak üzere süt kullanılan birçok içecek ve yiyecek tarifinde en önemli noktalardan biri kullanılan sütün çok sıcak ya da soğuk olmamasıdır. Çok sıcak ya da soğuk süt, kefirin mayalanma sürecini olumsuz etkileyecek ve hatta bozulmasına yol açabilecektir. Bu yüzden kefir yapımında kullanacağınız sütü birkaç saat boyunca oda sıcaklığında bekletebilirsiniz.
KEFİR METALE TEMAS EDERSE NE OLUR?
Kefir metal kaşık gibi metalden yapılmış herhangi bir materyale temas ederse bu durum kefirin lezzetini olumsuz yönde etkileyecektir. Buna ek olarak kefir, metal ile temas sonucunda faydalı etkilerini kaybedebilir ve hatta bozulabilir.
KEFİR KABIZ YAPAR MI?
Kefirin kabızlığa neden olması pek de mümkün değildir çünkü kefir, kabızlık problemini önleyecek faydalı etkilere sahiptir. Yani, kefir kabızlık yapmaz. Ancak, kefirin çok fazla tüketilmesi ishale neden olabilir. Bu yüzden kabızlık probleminin önüne geçme amacıyla çok fazla kefir tüketmemek gerekir.
KEFİR MEYVE İLE TÜKETİLİR Mİ?
Kefir meyve ile tüketilebilir. Hatta birçok diyet listesinde kefir ve meyve, iyi bir ara öğün seçeneğidir. Özellikle de çilek ya da elma gibi meyveler kefir ile iyi bir kombinasyon oluştururlar. Bu meyveler ile beraber kefir tüketmek, bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olacaktır.
MEYVELİ KEFİR KİLO ALDIRIR MI?
Özellikle de fabrikasyon ürünler olan ve şeker oranı oldukça yüksek olan meyveli kefirler, aşırı tüketim durumunda kilo almanıza yol açabilir. Bu yüzden meyveli kefir tüketme konusunda dikkatli olmak, kilo kontrolü yapabilmek açısından çok önemlidir. Buna ek olarak ev yapımı meyveli kefir de aşırı tüketimde kilo almanıza yol açabilir.
YATMADAN ÖNCE KEFİR İÇİLİR Mİ?
Yatmadan önce kefir içmek, kimi kişilere göre uyumaya yardımcı olmaktadır. Yatmadan önce kefir içmenin herhangi bir sağlık sorunu olmayan insanlara zararı olmaz. Ancak, reflü gibi çeşitli mide hastalıklarına sahip olan kişilerin yatmadan önce kefir de dahil olmak üzere herhangi bir yiyecek ya da içecekten uzak durmaları gerekir.
KABIZLIK İÇİN KEFİR NASIL TÜKETİLMELİDİR?
Kabızlık için kefir tüketimi, günde bir ya da iki bardak şeklinde olmalıdır. Günde 2 bardaktan fazla kefir içmek, kabızlık probleminden kurtulurken ishal problemi ile karşı karşıya kalmanıza yol açabilir.