Evde İşkembe Çorbası Nasıl Yapılır? Püf Noktası

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Çorba, Türk mutfağının olmazsa olmazıdır. Akşam yemeklerine başlarken ilk olarak hemen hemen herkes tarafından çorba tüketilir. Birçok kişi yaz, kış fark etmeksizin çorba tüketmeden ana yemeğe geçiş yapmaz. Birbirinden farklı çorba çeşidinin sahip olduğu Türk mutfağında, çorbalar her öğün tüketilebilen eşsiz gıdalar olarak da karşımıza çıkar.

Sadece akşam yemeklerinde değil aynı zamanda öğle yemeklerinde ve özellikle sabah kahvaltılarında da çorba tüketimi tercih edilebilir. Besleyici ve tok tutucu özelliklere sahip olan çorbalar, kış aylarında insanın içinin ısınmasını da sağlamaktır. Bu yazımızda tam bir şifa deposu olan işkembe çorbasının evde pratik bir şekilde nasıl yapılabileceğinden bahsedeceğiz. Hem insan sağlığı açısından faydalı hem de tam bir kolojen desteği sağlayan işkembe çorbasını tüketmek için artık evinizden çıkmanıza gerek kalmayacak.

Evde İşkembe Çorbası Nasıl Yapılır? Püf Noktası - Resim : 1

EVDE İŞKEMBE ÇORBASI YAPMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER

Evde işkembe çorbası hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır;

  • 500 gram iyi temizlenmiş dana ya da koyun işkembesi
  • 1 bardak yoğurt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 çay bardağı sirke (100 ml)
  • Acı pul biber (isteğe bağlı)
  • 7 – 8 diş sarımsak
  • Tuz

İşkembe çorbasının sosu için gerekli olan malzemeler;

  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • Kırmızı pul biber ya da kırmızı toz biber

EVDE İŞKEMBE ÇORBASI NASIL HAZIRLANIR?

Evde işkembe çorbası hazırlamak için ilk olarak güzel bir şekilde temizlenen işkembelerin geniş bir tencere içerisine alınması gerekir. Ardından tencereye, işkembenin üzerini iki ya da üç parmak geçecek kadar su ilave edilmelidir. İşkembe iyice yumuşayana kadar haşlama işlemine devam edilmelidir. Haşlanan işkembenin suyu tamamen döküldükten sonra işkembe küp küp olacak şekilde doğranmalıdır.

Bu aşamada bir kap içerisine bir bardak yoğurt, iki yemek kaşığı un eklenir ve iyice karıştırılır. Karşımın içine soğuk su ilave edilir ve kıvam alması sağlanır. Hazırlanan karışım, doğranan işkembemler ile karıştırılır. Hazırlanan karışım kaynayana kadar karıştırılarak pişirilmelidir. Kaynama noktasına gelindiğinde ise rendelenen sarımsaklar, sirke, pul biber ve tuz çorbaya ilave edilir. Pişen çorbasının üzerine ocakta eritilen tereyağı döküldükten sonra servis edilebilir.

EVDE İŞKEMBE ÇORBASININ PÜF NOKTALARI

Evde işkembe çorbası yaparken, işkembelerin iyi bir şekilde temizlendiğinden emin olunmalıdır. Birkaç kez su değişimi yapılarak işkembelerin yıkanması gerekir. İşkembe çorbasında sirke sevmeyenler daha fazla sarımsak ekleyerek, sirke kullanımını gerçekleştirmeyebilir. Aynı zamanda yoğurtlu karışım işkembelere ilave edilirken ve kaynaması beklenirken mutlaka sürekli olarak karıştırılmalıdır.

EVDEKİ İŞKEMBE ÇORBASI KOKUSU NASIL GEÇER?

Sağlık açısından oldukça faydalı olan işkembe çorbasını birçok kişi severek tüketir. Ancak yine de bu çorbanın keskin kokusu kişilerin bir süre sonra rahatsız olmasına neden olur. Özellikle evde yapılan işkembe çorbası, tüm evin keskin bir koku ile kaplanmasına neden olacaktır. Bu kokudan kurtulmak için elma sirkesi tercih edilebilir. Hem kullanılan mutfak ürünleri elma sirkesi ile temizlenebilir hem de ev temizliğinde elma sirkesi kullanılabilir. Bunun yanı sıra bir bardak içerisine konulan süt, odalardaki kokunun birkaç saat içerisinde gitmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda ellerinde süt ile yıkanması, ellerdeki kokunun da geçmesini sağlar.

Ellere sinen kokunun giderilmesi için denebilecek bir diğer yöntem ise karbonattır. Karbonat ile ellerin yıkanması, hızlı bir şekilde bu kokunun geçmesini sağlar.