Evde Ekmek Nasıl Yapılır? Püf Noktası
Evde ekmek yapmak için gerekli malzemeler şunlardır:
- Kuru maya (2 yemek kaşığı)
- Toz şeker (1 yemek kaşığı)
- Tuz (2 tatlı kaşığı)
- Ilık Su (2 su bardağı)
- Yoğurt (1 yemek kaşığı)
- Un (4 su bardağı)
Öncelikle mayanın çözünmesi için kuru maya ile şekeri ılık su ile beraber karıştırmaya başlayın. Bu karışımı yaklaşık olarak 6 dakika boyunca karıştırın ki kuru maya tamamen çözünebilsin. Sonrasında yoğurma kabına unu koyun ve üzerine de tuz ekleyin. Tuz ve unu karıştırdıktan sonra ortada bir çukur açın ve bu çukurun içerisine kuru maya ile şekerden elde edilen karışımı dökün. Ardından karışım hamur kıvamı alana kadar yoğurmaya devam edin. Yoğurma işlemi bittikten sonra yoğurma kabının üstünü bir bez ya da havlu yardımı ile kapatarak 50 dakika boyunca beklemeye alın. 50 dakikalık bekleme süresi bittikten sonra ekmek hamurunuzu dilediğiniz gibi şekillendirebilir ve kesebilirsiniz. Şekillendirdiğiniz ekmeklerin üzerine yoğurt sürmeniz gerekir. Ekmeklerinizi önceden ısıtılmış olan 230 derecelik sıcaklığa sahip olan bir fırında 23 dakika kadar pişirebilirsiniz.
EVDE EKMEK YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?
Evde ekmek yapmanın püf noktaları başlıca şunlardır:
- Kuru Maya Kullanın
Bazı ekmek tariflerinde yaş maya kullanılabilse de yukarıda belirtilmiş olan klasik ekmek tarifinde yaş maya kullanılmalıdır. Bu tarif, kuru maya kullanılmadığı sürece lezzetli olmayacak ve istediğiniz formda ekmekler elde etmenize yol açmayacaktır.
- Ekmekleri Çok Büyük Bir Şekilde Kesmeyin
Evde ekmek yapımı söz konusu olduğu zaman en çok yapılan hatalardan biri de ekmekleri çok büyük kesmektir. Çok büyük kesilen ekmeklerin iç kısımlarının pişmesi zordur. Bu da üstü yanmış ama içi hamur kalmış ekmekler yemenize yol açabilir. Bu yüzden tarifteki malzemeleri doğru bir şekilde kullanmaya ek olarak ekmeklere şekil verme konusuna dikkat etmelisiniz.
- Ekmekleri Piştikten Hemen Sonra Kesmeyin
Kek ve kurabiye gibi birçok yiyecekte, hamurun fırından çıktıktan hemen sonra kesilmesi hamurun gerekli kıvamı alamamasına yol açabilir. Bu durum, ekmek için de geçerlidir. Yani, ekmekleri fırından çıktıktan hemen sonra keserseniz ekmeklerinizin iç kısımlarının gereğinden fazla yumuşak olmasına yol açabilirsiniz.
- Hamuru İyice Yoğurun
Ekmek gibi hamur işi yiyeceklerde karışımı çok fazla yoğurarak ele yapışmayacak kıvama getirmek önemlidir. Aksi taktirde kestiğiniz ekmekler birleşecek ve ince bir hamur tabakası halinde pişecektir.
- Çok Fazla Un Kullanmayın
Ekmek gibi hamur işi yiyeceklerin yapımında en çok yapılan hatalardan biri de çok fazla hamur kullanmaktır. Çok fazla hamur kullanmak, ekmek harcının çok kısa süreli bir yoğurma ile hamur kıvamına gelmesini sağlasa da ekmeklerinizin çok sert olmasına yol açacaktır.
EV YAPIMI EKMEK KAÇ KALORİ?
Ev yapımı ekmeğin kalorisi, ekmeğin ağırlığına ve tarifte kullanılan malzemelere göre şekillenir. Yukarıdaki gibi standart bir tarif kullanılarak yapılan bir ev yapımı ekmeğin 100 gramında yaklaşık olarak 230 kalori bulunmaktadır. Bu kalori değerlerine bakıldığı zaman ev yapımı ekmeğin paketlenmiş ekmeklerden çok daha az kaloriye sahip olduğu görülür.
EV YAPIMI EKMEK KİLO ALDIRIR MI?
Ev yapımı ekmek de elbette ki her yiyecek gibi ölçüsüz bir şekilde kullanıldığında kilo almanıza yol açabilir. Bu yüzden ev yapımı ekmeklerinizi de tıpkı hazır ekmekler gibi ölçülü bir şekilde yemeye özen göstermelisiniz.