Evde Dondurma Nasıl Yapılır? Püf Noktası

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Evde dondurma yapmak için şu malzemeler gereklidir:

  • Tam yağlı süt (500 ml)
  • Salep tozu (17 gram/ tek bardaklık bir paket hazır salep tozu)
  • Toz şeker (yarım çay bardağı)
  • Şekerli vanilin (1 paket)
  • Krem şanti (1 kutu olmalıdır ve 200 ml süt ile hazırlanmalıdır)

EVDE DONDURMA NASIL YAPILIR?

Evde dondurma yapmak için öncelikle krem şantiyi hazırlamanız gerekir. Krem şanti kutusunun üzerinde nasıl hazırlanması gerektiği yazar. Bu kullanım önerileri doğrultusunda hazırladığınız krem şantiyi buzdolabında ya da buzlukta bekletmeniz gerekir. Krem şanti soğurken sütünüzü şeker ile beraber kaynatmaya başlamalısınız. Yaklaşık olarak 20 dakika kaynayan sütünüzün içerisine şekerli vanilin ve salep tozu ekleyerek birkaç dakika daha karıştırmanız gerekir. Bu karıştırma işlemi bittikten sonra sütün soğumasını beklemelisiniz. Süt soğuduktan sonra içerisine yavaş yavaş soğuk krem şantiyi eklemeniz ve karıştırarak pürüzsüz bir kıvam elde etmeniz gerekir. Bu işlemler tamamlandıktan sonra karışımı dondurma kalıbına ya da daha önce marketten alınmış olan bir dondurma kutusuna doldurarak buzluğa göndermelisiniz. Dondurmanız en az 1 gece boyunca buzlukta bekleyerek kıvam almalıdır.

EVDE DONDURMA YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?

Evde Dondurma Nasıl Yapılır? Püf Noktası - Resim : 1

Evde dondurma yapmanın püf noktaları başlıca şunlardır:

  1. Tam Yağlı Süt Kullanmak

Piyasada bulunan yarım yağlı ya da yağsız sütler, dondurma yapımı için uygun ürünler değildir. Dondurma yapımında daha kolay bir şekilde kıvam elde edebilmeniz için tam yağlı sütleri tercih etmeniz gerekir. Aksi taktirde dondurmadan çok krem şantiye benzeyen bir kıvam elde edebilirsiniz. Sütün yağlı olması yalnızca kıvamı değil, lezzeti de etiketleyebilir.

  1. Dondurmaya Aroma Eklemek

Yukarıda belirtilmiş olan malzemeler ile yapacağınız dondurmalar, vanilya aromalı olacaktır. Ancak, birçok kişi vanilya aromasından çok çilek ve çikolata aroması gibi aromaları beğendiği için dondurmanıza aroma da ekleyebilirsiniz. Dondurmanıza aroma eklemek için çilek püresi ya da kakao gibi çeşitli malzemeleri kullanabilirsiniz.

  1. Dondurmayı Tamamen Donmadan Buzluktan Çıkarmamak

Özellikle de ilk kez evde dondurma yapan kişiler, dondurma yaparken dondurmayı buzluktan erken çıkarmak gibi hatalara düşmektedir. Bu hata, dondurmanızın henüz kıvam almadan erimesine ve dondurulsa bile tamamen kıvam alamamasına yol açabilir. Bu yüzden tarifte önerildiği gibi dondurmanızı en az 1 gece boyunca buzlukta bekletmeniz önemlidir.

EVDE DONDURMA YAPIMI SALEPSİZ OLUR MU?

Evde dondurma yapımı konusundaki en önemli malzemelerden biri salep tozudur. Ancak, bazı kişiler salep tozunda bulunan tarçından ve bu tozun yoğun tadından dolayı dondurmalarında salep tozu kullanmak istemiyor olabilir. Bu kişiler için en ideal olan salep tozu yerine birkaç kaşık yoğurt gibi kıvam verici malzemelerin kullanılmasıdır.

EVDE DONDURMA ANNE SÜTÜNDEN YAPILIR MI?

Evde anne sütünden dondurma yapılabilir. Özellikle de sıcak yaz ayalarında bebekler, dondurma yemek isteyebilirler. Bu noktada anneler, hazır dondurmaların zararlarından dolayı bebeklerine dondurma vermekten çekilirler. Ancak, anne sütünden yapılacak dondurma hem bebeğin serinlemesini hem de anne sütünün yararlarından faydalanmasını sağlayacaktır.

EV YAPIMI DONDURMA NE KADAR DAYANIR?

Ev yapımı dondurmanın ne kadarlık bir süre boyunca ekşimeden dayanabileceği, çeşitli faktörlere göre değişkenlik göstermektedir. Özellikle de market sütleri yerine doğal köy sütleri kullanılarak yapılan dondurmalar, 1 hafta gibi kısa bir sürede bozulabilirler.