Emekli maaşınız tehlikede! SGK o belgeleri mercek altına aldı! Maaşınızın kesilmemesi için…

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yurtdışında çalışıp sahte sigorta yaptırmak suretiyle emekli olanları mercek altına aldı. Yapılan incelemeler sonucunda sahte işyerlerinde çalıştığı tespit edilen gurbetçilerin emekli maaşlarının kesilmesine başlandı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emeklilik maaşları konusunda önemli bir adım attı. Yurtdışında çalışan ve ülkemizde emekli olma hakkı kazanan bireylerin maaşları, sahte işyeri kayıtları nedeniyle mercek altına alındı. Bu durum, özellikle gurbetçi emeklileri yakından ilgilendiriyor. İşte ayrıntılar...

Emekli maaşınız tehlikede! SGK o belgeleri mercek altına aldı! Maaşınızın kesilmemesi için… - Resim : 1

SAHTE SİGORTA KAYITLARI İNCELEMESİ

SGK’nın yaptığı açıklamaya göre, yurtdışında çalıştığı halde Türkiye’de sahte işyeri kaydıyla emekli olan kişilerin maaşları kesilmeye başlandı. Bu kişilerin büyük bir kısmı, yurtdışında çalışarak ülkemizde emekli olma hakkını elde etmiş durumda. SGK yetkilileri, yapılan incelemeler sonucunda emekli maaşı kesilenlerin sayısının arttığını ve bu sayının daha da artabileceğini belirtiyor.

Ülkemizden emekli olanların sayısı her geçen gün artış gösterirken, SGK’nın bu tür denetimleri emeklilik sisteminin sağlıklı işleyişini korumak adına önemli bir adım olarak görülüyor. Emeklilerin ve emekli olmayı planlayanların, SGK’nın belirlediği kurallara ve uyarılara dikkat etmeleri büyük önem taşıyor.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Emeklilerin dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar bulunuyor. SGK’nın önceki dönemlerde belirttiği üzere, aylık bağlanmasında sakıncalı görülen durumlar şu şekilde sıralanıyor:

  • SGK’ya yapılan değişikliklerin bildirilmemesi,
  • Sahte hizmetle sağlık hizmetleri ve aylık ödemelerden yararlanma,
  • Boşanma sebebiyle gelir alan kişilerin, boşandıkları eşlerle fiilen bir arada yaşaması.

Bu tür durumlar, emekli aylıklarının kesilmesine yol açabiliyor. Ayrıca, gelir aylıklarının kesilmesi gereken durumların oluşması halinde bunların SGK’ya bildirilmemesi de ciddi sorunlara neden olabilir.

SGK’nın uyarılarına göre, yurtdışındaki sürelerini borçlanarak emekli olan kişilerin, farklı bir ülkede 6 aydan fazla yaşamaları durumunda, çalışmadıklarını ve sosyal yardım almadıklarını belgelemeleri gerekiyor. Bu durum, emeklilik maaşlarının kesintisiz devam etmesi için büyük önem taşıyor.