Benleri Hangi Doktor Alır?
Tıp literatüründe benler, nevüs adı ile anılmaktadır. Genel olarak zararsız olan bu yapılar, cilt renginden farklıdır. Cilt lezyonu olarak tanımlanan benler, yetişkin bireylerde daha fazla bulunabilir. Çoğunlukla zararsız olan benler bazı durumlarda melanom adı verilen cilt kanserinin bir belirtisi olabilmektedir. Bu nedenle özellikle yapısal olarak farklılık gösteren ve diğer benlere göre daha farklı renklere sahip olan benlerin fark edilmesi halinde mutlaka uzmanlara başvurulması gerekir.
Sıradan benler melanosit adı verin pigment hücrelerinin ciltte küme halinde büyümeleri ile meydana gelmektedir. En sık bulunduğu yerler ise vücudun güneş gören kısımlarıdır. Kişiden kişiye değişmekle beraber insanlarda ortalama olarak on ila kırk adet ben bulunabilir. Benlerin oluşumu genel olarak çocukluk çağının sona ermesi ile artış gösterir ve kırk yaşına kadar çoğalmaya devam edebilir.
BENİN ZARARLI OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR?
Daha önce de belirttiğimiz gibi benlerin birçoğu zararsızdır. Ancak bazı durumlarda bu yapılar cilt kanserinin habercisi olabilmektedir. Bunun ayrımını yapabilmek için ben yapılarını birazda olsa tanımak gerekir. Normal benler düzgün yuvarlak bir forma sahiptir. Bu nedenle asimetrik bir yapıya sahip olan benler için kanser şüphesi ortaya çıkabilir. Buna ek olarak normla şartlarda düzgün sınırlara sahip olan benlerde sınır düzensizliğinin fark edilmesi, tek renk yerine birden çok rengi bir arada barındırması, kalemtıraş ölçülerinden daha büyük olması ya da çap ve şekil özelliklerinde değişikliklerinin meydana gelmesi de yine dikkate alınması gereken durumlar arasında yer alır.
BEN ALDIRMA OPERASYONU NASIL YAPILIR?
Ben aldırma işlemleri gerek sağlık açısından gerekse estetik açıdan tercih edilebilen bir durumdur. Cerrahi operasyonlar ile alınan benler için ilk olarak benin bulunduğu çevredeki cilt dokusunun uyuşturulması gerekir. Ardından uzman hekimler benin çevresinden bistüri yardımı ile cerrahi kesikler atar ve benin eksize edilmesini sağlar. Benin bulunduğu bölgeden çıkartılmasının ardından kalan cilt dokusu birbirine dikilir ve ben aldırma operasyonu tamamlanmış olur.
Ben aldırma işlemlerinde başvurulan diğer bir teknik ise ‘shaving’ yani tıraşlamadır. Bu işlemde benin bulunduğu bölgenin uyuşturulması ve ardından yine bistüri yardımı ile benin tıraşlanması gerçekleştirilir. Tıraşlama yöntemi sadece cilt kanseri belirtisi olmadığından kesin emin olunduğunda uygulanan bir tekniktir.
BEN ALDIRMA OPERASYONUNU HANGİ DOKTOR YAPAR?
Ben aldırma işleminin yapılabilmesi için kişilerin dermatologlara başvurması gerekir. Sağlık kuruluşlarının dermatoloji bölümlerinden alınan randevuların ardından uzman hekimlerin gerekli test ve tetkikleri yapmasının ardından ben aldırma işleminin yapılıp yapılamayacağına karar verilir. Benin herhangi bir kanser sorununa işaret etmediği netleştirildikten sonra hangi teknik ile operasyonun yapılacağı belirlenir ve hasta cerrahi operasyon için hazırlanır.
BEN ALDIRMA İŞLEMİNDEN SONRA İYİLEŞME SÜRESİ
Ben aldırma operasyonundan sonra iyileşeme süresi kişinin cilt özelliklerine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Aynı zamanda genel sağlık durumu ve uygulanan tekniğe bağlı olarak da bu süre değişebilir. Genel olarak bakıldığında ben aldırma operasyonundan sonra şu üç aşama gerçekleşir;
- Operasyon sonra iltihaplanma süreci
- Hücre çoğalması süreci
- Olgunlaşma süreci
İyileşmenin ilk aşaması olan iltihabi süreç, işlem sonrası ilk on iki saat içerisinde başlar ve ortalama olarak beş gün boyunca devam eder. Hücre çoğalması aşaması, iltihabi evrenin başlamasının ardından yirmi dört saat içerisinde başlar ve yedi gün boyunca devam eder. Son aşama ise operasyondan sonra bir yıl boyunca devam etmektedir.