Bamya sandığınızdan çok daha yararlı! Hem zayıflatıyor hem de cinsel gücü artırıyor
Bamya, ebegümecigiller familyasından bir bitkidir. Bilimsel adı “Abelmoschus esculentus” olan bamya, Batı Afrika ve Asya’nın bazı bölgelerinde yetişir. M.Ö. 12. yüzyıldan beri ekimi yapılan bamya, ebegümeci ve pamukla yakın akrabadır. Bamya, düşük kalorili ve yağsız bir sebzedir.
Bamya, hem lezzetli hem de sağlıklı bir sebzedir. Diyet yapanlar için ideal bir besin olan bamya, cinsel ve hamilelik sağlığına da katkıda bulunur. Bamyanın faydalarını ve tarihini sizler için araştırdık.
BAMYANIN SAĞLIĞA FAYDALARI NELERDİR?
Bamya, birçok sağlık sorununa iyi gelen bir sebzedir. Bamyanın sağlığa faydaları şöyle sıralanabilir:
- Mide Sağlığı: Bamya suyu, kolesterol, toksin ve safra asidini bağlar ve dışarı atılmasını sağlar. Böylece, mide rahatsızlıklarını önler. Bamya, yüksek su içeriği ile kabızlık, gaz ve şişkinliği giderir.
- Diyabet: Bamya, lif açısından zengin bir sebzedir. Lif, sindirimi kolaylaştırır ve açlığı bastırır. Bamya, myricetin adlı bir madde içerir. Bu madde, kasların şeker alımını artırır ve kan şekerini düşürür.
BAMYA KALBİ KORUR YAŞLANMAYI YAVAŞLATIR
Bamyanın diğer faydaları ise şunlardır:
- Kalp Sağlığı: Bamya, kötü kolesterolü azaltan bir lif kaynağıdır. Bu da kalp sağlığına iyi gelir. Bamya, kalp ve damar hastalıkları ve felç riskini de azaltır.
- Kanser: Bamya, lektin adlı bir protein içerir. Lektin, meme kanseri hücrelerini öldürebilir ve kanser hücresi büyümesini yüzde 63 oranında azaltabilir. Bamya, folat adlı bir vitamin içerir. Folat, kanserden korunmada önemlidir.
- Görme: Bamya, A vitamini ve beta karoten bakımından zengindir. Bu iki madde, görme yetisini destekler.
- Yaşlanma: Bamya, C vitamini açısından çok zengindir. C vitamini, ciltteki hasarlı hücreleri onarır. Ayrıca, ciltteki genç hücreleri artırarak yaşlanmayı geciktirir.
- Anemi: Bamya, kansızlık problemi olanlar için faydalıdır. Bamya suyu, kan yapıcı özelliğe sahiptir.