Kış ayının yaklaşmasıyla birlikte, kış lastiği takma zorunluluğu yeniden gündeme geldi. Kış lastiği zorunluluğuyla trafik güvenliğini artırmayı amaçlanırken söz konusu zorunluluğun 1 Aralık’ta yürürlüğe gireceği duyuruldu. Kış lastikleri, buzlanma, kar ve dona karşı daha iyi bir tutuş sağlıyor. Ancak sadece kış lastiği takmak yeterli değildir, rot ayarının da kontrol edilmesi de büyük önem taşımaktadır. Rot ayarı, tekerleklerin düzgün bir şekilde hizalanmasını sağlar ve lastiklerin eşit bir şekilde aşınmasını sağlar.
Rot ayarı bozulduğunda araçta çeşitli sorunlar yaşanabilir. Dolayısıyla rot ayarının düzenli olarak kontrol ettirilmesi gerekir.
Kış lastiği seçerken üretim tarihine dikkat etmek ve üreticinin tavsiyelerine uygun ebatları tercih etmek hayati önem taşır.
LASTİKLERDEKİ BU DETAYLARA DİKKAT
Lastik seçimleri hakkında bilgi veren uzmanlar kış lastiklerinde üretim tarihlerine dikkat çekerek uyardı. Standart bir araç lastiğinin raf ömrünün ortalama olarak 10 yıl olduğunu belirten uzmanlar, araca takılan bir lastiğin ise ömrünün 5 yıl olduğunu ifade etti.
2. El lastik almayı düşünen vatandaşlar için, lastiklerin üretim tarihinin çok eski olmaması ve lastiklerdeki ‘diş derinliği’ en önemli unsurlar olarak karşımıza çıkıyor.
Yeni bir binek lastiğin başlangıçta diş derinliği 8-9 mm civarındadır. Yasal olarak, lastik genişliğinin %75’i ve tüm çevresi boyunca diş derinliği 1,6 mm’ye inene kadar lastikler kullanılabilir.
KIŞ LASTİĞİ SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ
– Araç üreticilerinin tavsiye ettiği lastik ebatları kullanılmalı
– Lastiğin fren ve çekiş özellikleri incelenmeli
– Lastiklerin üzerinde kar logosunun yer alması gerekir
– İklim özelliklerine uygun kış lastiği seçimi yapılmalı
– Kış lastiklerinin üretim yılına dikkat edilmeli.