Elma Sirkesi Nasıl Yapılır? [Evde, Doğal Tarif]
Hem sağlık için çok yararlı olan hem de temizlik de kullanılan elma sirkesi yapmayı denediniz mi? Marketten alınanlara göre daha temiz içerikli olan elma sirkesi yapımını sizler için derledik. Peki, elma sirkesi nasıl yapılır? İşte evde yapabileceğiniz elma sirkesi tarifi..

Elma sirkesi nasıl yapılır merak edenler için doğal tarif geldi. Hem sağlık için yararlı hem de ev ve iş yerlerinin temizliğinde kullanılan elma sirkesi yapımında dikkat edilmesi gereken püf noktaları sizler için derledik. Filmlere konu olan limon ve elmanın gücünün birleşmesiyle açığa çıkan elma sirkesi yapımında dikkat edilmesi gereken püf noktalar sizler için sıralandı. İçeriği temiz ve katkısız olan elma sirkesi yapımında dikkat edilecekler listesine uygun şekilde dakikalar içinde hazırlayabileceğiniz elma sirkesi tarifimiz geldi. İşte evde kolayca hazırlayabileceğiniz doğal elma sirkesi tarifi..
GERÇEK ELMA SİRKESİ NASIL YAPILIR?
- 4/5 adet organik elma
- 1 yemek kaşığı toz şeker ya da bal
- 1 litre su
- 1 büyük cam kavanoz
- Temiz bir bez
EVDE DOĞAL ELMA SİRKESİ NASIL YAPILIR?
Evde doğal içerikli elma sirkesi yapmak için önce kullanacağınız elmaları güzelce yıkayın. Elmaları iyice yıkayın. Ardından kabuğu ve çekirdekleriyle birlikte doğrayıp küçük parçalar haline getirin. Doğradığınız elmaları cam kavanoza yerleştirip üzerine şekeri veya balı ekleyin. Kavanozu elmaların üstünü geçecek kadar suyla doldurun. Elmaların tamamen suyun içinde kalması önemli.
ESKİ USÜL BASİT ELMA SİRKESİ YAPIMI
Üste çıkanları bastırmak için temiz bir taş kullanmanız öneriliyor. Kavanozun ağzını tülbent ya da bezle kapatıp sabitledikten sonra içerisine hava girmesini engelleyin. Hazır olan elma sirkesi kavanozunu karanlık ve serin bir yerde saklayın. Günde bir kez tahta kaşıkla karıştırdığınız elma sirkesini dilediğiniz zamanda kullanabilirsiniz.
Elma Sirkesinin Daha Keskin Olması İçin Ne Yapmalı?
Elma sirkesinin daha keskin olması için kullanacağınız elmaların ilaçsız, olgun, tatlı-ekşi karışımı olması gerekiyor. Aşırı tatlı elmalar bazen sirkeyi yumuşak yapacağı için bir miktar ekşi elma kullanmanız öneriliyor.
Ev Yapımı Elma Sirkesi Kaç Gün Karıştırılır?
- İlk 15-20 gün boyunca her gün veya en az gün aşırı tahta kaşıkla karıştırılmalı.
- Elmalar suya temas etmeye devam etmeli, yüzeyde küflenme olmaması için önemlidir.
- Elmalar dibe çökmeye başlayınca (genelde 3. hafta) artık karıştırmaya gerek kalmaz.
Sirkenin Berrak Olması İçin Ne Yapmalı?
Sirkenin berrak olması için hazırlık aşamasında ilk süzmenin çok dikkatli yapılması gerekiyor. Tortusunu almadan yavaşça süzmek berraklığı artırıyor. Süzdükten sonra sirkeyi cam şişede karanlık yerde 1-2 ay daha bekletmeniz işinizi kolaylaştırır. Bu sürede tortular dibe çökeceği için sirke yavaş yavaş berraklaşır.