Hasan İpek: Doğal yumurtanın sırrı stres yokluğunda ve güneş enerjisinde saklı
Şehrin İçinden programın bu haftaki konuğu Kandıra’da üretim yapan Hasan İpek oldu. İpek, doğal yumurta üretiminde yapılan yanlış uygulamalara dikkat çekerek, gerçek doğallığın formülünü açıkladı.
Nokta TV ekranlarında yayınlanan Şehrin İçinden programı konuklarını ağırlamaya devam ediyor. Programın bu haftaki konuğu Kandıra’da üretim yapan Hasan İpek oldu. İpek, doğal yumurta üretiminde sektördeki yanlış uygulamalara dikkat çekerek, gerçek doğallığın formülünü açıkladı. İşte Hasan İpek’in konu ile ilgili açıklamaları:
“HAYVANLAR STRES ALTINDA DEĞİL”
“Biz hayvanlarımızı özellikle iyi havalarda sabah ve gündüzleri dışarı salıyoruz. Zaten bu hayvanlar, özellikle yaz günlerinde, yaptığımız arazinin verimli bölgelerinde kendi hallerinde gezip dolaşır. Bu sayede hayvanlar stres altında kalmaz, bölgede börtü böcek bulur veya hiçbir şey bulamasa bile toprakla meşgul olup yeşerenleri kurcalar. Bu onların doğasında olan ve hoşuna giden bir durumdur.
“ÜRETİCİ OLARAK NE YAPTIĞIMIZI BİLİYORUZ”
Dolayısıyla bizim ürünümüzdeki temel fark budur. İnsanlar bazen bize "Doğal mı, değil mi?", "Hangi yemi veriyorsunuz?" gibi sorular yöneltiyor. Biz bir üretici olarak ne yaptığımızı çok iyi biliyoruz. İşin doğrusu şudur: Doğal olmanın en büyük sebebi, dışarıdaki güneş enerjisinden alınan enerji ve hava sirkülasyonudur.
“İNSANLAR TARAFINDAN TAKDİR GÖRÜYOR”
Bunlar, doğallığın en önemli ve temel kaynağıdır. Eğer bu iki unsur yoksa, hiçbir şeye doğal diyemezsiniz. Biz hayvanların dışarıda gezmesine müsaade ettiğimiz için stres altında kalmıyorlar ve aldığımız lezzet, tattırdığımız ve verdiğimiz insanlar tarafından her zaman takdir görüyor.
“ÇOCUKLAR VE GENÇLER BU KOKUYA ALIŞIK DEĞİL”
Bu konu açılmışken, karşılaştığımız başka bir durumdan bahsetmek isterim: Bazı aileler doğal yumurtayı çocuklarına yediremediklerini, "kokuyor" gibi ifadelerle dile getiriyorlar. Halbuki çocuklar veya gençler bu kokuya ve lezzete alışık olmadıkları için, hatta tanımadıkları için, onu doğal gibi kabul etmiyorlar. Oysa asıl doğalı budur.
“AİLELERİN YÖNLENDİRMESİ ÖNEMLİ”
Bu noktada ailelere ısrarla şunu tavsiye ediyorum: Çocuklara "yiyeceksin oğlum, kızım, evladım" diyerek, biraz daha yönlendirici olmaları gerekiyor. Zamanla damak tadı yerleşecek ve kendiliğinden tüketmeye başlayacaktır. Gelecek için bir alışkanlık oluşturması adına, ailelerin bu tür yönlendirmelere ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. İşin doğrusu da budur.
“KAPALI ALANDA ÜRETİM YAPIYORLAR”
Piyasada marketlerde satılan doğal yumurtalarla ilgili olarak da şunu belirtmeliyim: Ben kimsenin işini kötülemek haddinde değilim, ancak bildiğim kadarıyla bazı işletmeler kapalı bir alan içinde, kafes sisteminin dışında hayvanın hür iradesiyle dolaşabildiği bir üretim yapıyor. Bizim "gezen tavuk" veya "salma tavuk yumurtacılığı" adı altında yaşadığımız bir sorun da budur.
“YAPAY IŞIKLANDIRMA DOĞRU DEĞİL”
Hayvanın iç mekandaki havayla dışarıdaki açık havayı soluması aynı şey değildir. Hayvanın dışarıya çıkıp güneş enerjisi alması gerekir. Kapalı alandaki yapay ışıklandırmadan alınan enerji değil; dışarıdaki güneş enerjisi, doğallığın tam olarak alınması demektir. Bu durum, bu isim adı altında pazarda yer bulabiliyor, ancak işin aslı, hayvanın dışarıda özgür iradesiyle dolaşabilmesi ve güneş enerjisinden faydalanabilmesidir.”